Тапа по бул.”Александър Малинов”, докато метрото стигне Бизнес парка

Снимка: БГНЕС

Временно неудобство за около година ще имат живеещите в жк Младост ІV, докато метрото стигне до Бизнес парка в София. Причината е, че едното платно ще бъде затворено за движение. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова и предварително се извини за причиненото неудобство.

От 2015 г. обаче живеещите в района ще стигат до центъра за 10-15 минути. Освен това булевардът ще бъде разширен и на практика ще имаме около два километра нов булевард заедно с ново осветление, нови зелени площи и озеленяване, каза Фандъкова.

Във вторник беше даден стартът на строителството на 2.7 километровата отсечка, по която ще има три спирки. Първата е между бул. Андрей Ляпчев и ул. Балан. Втората станция на метрото е разположена под кръстовището на булевардите Александър Малинов и А. Москов. Третата станция излиза при Бизнес парка.

Изграждането на отсечката ще струва близо 86 млн. лева без ДДС. От тях близо 79 млн. лв. са от оперативна програма “Транспорт”, а останалите са местно съфинансиране.

За да върви по-бързо изграждането на участъка, той е поделен между два консорциума. Единият е обединение “Геометро Б.П.” с водещ партньор “Геотехмин”. Другото обединение е “Метро Билд Младост” с водещ партньор “Джи Пи Груп”. Надзорът на строителството ще се изпълнява от обединение “МИК”.

По договор срокът за завършване на обекта е 25 април 2015 г., но столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща той да е готов до края на 2014 г.

По предварителни разчети трите нови спирки ще обслужват около 32 хиляди пътника дневно. Това трябва да доведе до намаление с една четвърт на автомобилния трафик в района, което означава, че ще се движат около 6000 автомобила по-малко дневно, изтъкна Йорданка Фандъкова.

Ефектът за околната среда е, че ще намалеят с 4000 тона годишно изхвърляните вредни вещества от двигателите. Времето, което ще спестят хората от ползването на метрото, се измерва на 5000 часа дневно.

“Ако има един от големите инфраструктурни проекти на България, който да бъде за пример, това безспорно е софийското метро”, изтъкна президентът Росен Плевнелиев. Той допълни, че това не е само негово мнение, а и на “нашите колеги от Европейската комисия”. “Пример за добро управление - ден по ден, лев по лев, в срок, качествено, така както трябва”, каза президентът.

Той отбеляза, че в тази част на София живеят над 120 хиляди души, а около мястото, на което след две години трябва да има функционална метростанция живеят десетки хиляди. Той им пожела до 2020 г. фасадите на околните панелни блокове също да бъдат обновени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?