Търгът за детската болница е спрян

Търгът за детската болница е спрян

Търгът за проектирането и строителството на националната детска болница е спрян заради жалбата на Камарата на архитектите пред Комисията за защита на конкуренцията.

С жалбата беше поискана временна мярка - спиране на търга и по закон процедурата спира когато възложителят, в случая МЗ, бъде уведомен официално за образуваното производство в КЗК.

Процедурата е спряна на 28 август докато КЗК не остави без уважение искането за временната мярка или до окончателното произнасяне по жалбата.

Обжалването допълнително ще забави плановете на МЗ за строителството на детската болница, които вече сериозно се отклоняват от първоначалните намерения. Първоначално здравният министър Кирил Ананиев предвиждаше изграждането ѝ да започне още този септември, което очевидно няма как да се случи. Срокът за събирането на офертите също беше удължен от 20 август на 11 септември.

В началото на август Камарата на архитектите обжалва обявената от МЗ обществена поръчка, защото според организацията сегашните параметри на търга са порочни и по никакъв начин не гарантират качественото изпълнение на сградата. Жалбата има два основни момента – вида на процедурата, която е инженеринг и обема и съдържанието на техническото задание, което според камарата е непълно, което отваря широко вратата за некачествена работа.

Поръчката е с прогнозна стойност 95.4 млн. лева с ДДС. Плановете на МЗ предвиждат болницата да бъде изградена на мястото недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница на площ от 45 000 кв. м. в два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и да разполага с 350-400 легла.

Камарата на архитектите настоява поръчката да бъде спряна, преработена и обявена наново със задание, което да гарантира качеството на изпълнението, тъй като детската болница е обект с високо обществено значение и от начина, по който ще бъде изпълнена зависят живота и здравето на децата.

Според Министерството на здравеопазването обаче и в сегашния формат на процедурата има достатъчно гаранции за качеството на сградата.

Споделяне

Още по темата

Още от България