Търгът за е-управлението привидно сблъска лобита на ГЕРБ

Компании, свързани с шефката на ЦИК и бившия председател на СОС родиха спекулации за подялба на поръчката от 18 млн. лева

Снимка: БГНЕС

Най-големият търг в областта на е-правителството - “Развитие на административното обслужване по електронен път”, събра сериозен брой оферти – 15. От тях само три големи чужди компании се решиха да играят самостоятелно - “Хюлет Пакард”, “Атос” и “Ай Би Ес”. Останалите предпочетоха да се обединят с български партньори, сред които е “Сиенсис” на Николай Медаров, съпруг на председателя на ЦИК Красимира Медарова. От местните играчи сами се явяват свързаната с бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов “Аксиор”, “ТехноЛогика” на Огнян Траянов и “Стемо”.

Спекулациите, че търгът за 18 млн. лв. е предварително поделен между фирми, свързани с управляващата ГЕРБ, бяха породени от решението на Министерството на транспорта и информационните технологии да раздроби поръчката на 5 позиции. Според тръжните условия една компания може да спечели само един лот.

Допълнителна интрига предизвика и появата на рекламния и медиен бос Красимир Гергов минути преди да започне отварянето на офертите в транспортното министерство в понеделник. Гергов беше веднага приет в кабинета на транспортния министър Ивайло Московски. Срещата между двамата забави с около  20 минути стартирането на търга, но не стана ясно дали е била свързана с него.

Позициите, включващи анализ и вписване на институциите – администратори на лични данни в регистрите на е-правителството; въвеждане на приоритетни за централната администрация е-услуги (например он лайн подаване на данъчна декларация); въвеждане на е-услуги за общините; доразвиване на портала за е-услуги e-gov.bg и т.н. - са свързани. Сега обаче всяка дейност ще се изпълнява от различна фирма, а след това проектите ще трябва да се синхронизират.

Това изисква допълнително време и още средства за успешния старт на електронното управление, което Бойко Борисов изтъкна като един от най-големите си приоритети.

В края на миналата година премиерът заяви на новоназначения зам.-министър Валери Борисов с ресор информационни технологии: “Искам до 8-10 месеца да сме готови с електронното правителство”. Обяснението за все още неработещата система пък бе, че “предишните” са работили на парче, давани са пари са недовършени и неработещи платформи и така милиони са отишли в небитието.

Обичайните заподозрени

За петте позиции в търга за развитие на е-правителството се състезават 15 компании и обединения. Самостоятелно играят 6 компании, а три от тях са международни. Това са “Хюлет-Пакард”, която няма нужда от представяне и “Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис”. “Атос” е една от водещите ИТ компании в света и управлява е-платформата на Олимпийските игри. Оферта е подал и българският клон на ИТ компанията “Ай Би Ес” (IBS)

От местните ИТ - фирми самостоятелно играят “ТехноЛогика”, “Стемо” и “Аксиор”. Последната се свързва с името на вече бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Според изтекла в медиите информация документите на позицията за е-услуги на общините е написана в полза на “Аксиор”. Фирмата спечели през 2008 г. проект на Столична община за 3.75 млн. лв. за електронни услуги. Под договора стои подписа на настоящия премиер и бивш столичен кмет Бойко Борисов.

Съсобственик и управител на “Аксиор” ООД е Пламен Чирипов, чиято съпруга е депутатката от ГЕРБ Стефани Михайлова. Тя пък от своя страна до 26.02.2009 г. е била съдружник с председателя на СОС Андрей Иванов във фирма “Директ транспорт”.

“ТехноЛогика” на Огнян Траянов разработва корпоративен софтуер. От сайта на компанията става ясно, че има богат опит в работата с държавната администрация – клиенти са ѝ 14 министерства, агенции и учреждения. Има редица поръчки в съдружие с други компании по програма “Административен капацитет”. “ТехноЛогика” участва в изграждането на речната информационна система БУЛРИС, финансирана по програма “Транспорт”.

Сред обединенията с местно и чуждо участие са международната “Интрасофт” в партньорство с местната БН Груп. “Интрасофт” е работила по изграждането на е-правителствата на Литва и Латвия.

Оферта са подали и от Обединение “Матерна И-Гавърнмънт”. В него влиза местното представителство на “Матерна” - компания, оглавяваща асоциацията от германски фирми, разработили електронното правителство в Берлин. Компанията работи по проекта “Интегрирано административно обслужване и предоставяне на публични услуги”, който е за 15 млн. лева и бе стартиран по времето на тройната коалиция, когато министър на държавната администрация бе Николай Василев. Според запознати този и днешния проект са почти идентични.

“Матерна” работи по система за управление на документи, данни и съдържание, обхващаща всички структури на централната и местната власт, както и система за подпомагане на събирането на данните от всички администрации, интегрирана с платформа за предоставяне на електронни услуги. Платформата е структурирана от централна част и унифицирани модули в различните ведомства на централната и местна власт. Продуктът на “Матерна” е доставен и платен, но си стои заключен.

Сред участниците в днешния търг се откроява обединение, с участието на “Сиела”. Компанията на известния адвокат Иван Тодоров вече работи по електронното управление в Стара Загора.

Оферта е подала и друга фирма с богат опит в ИТ поръчките – “Сиенсис” на Николай Медаров, съпруг на председателя на ЦИК Красимира Медарова. “Сиенсис” е посочена като подизпълнител на “Сименс” в станалата печално известна обществена поръчка на МВР за изработване на лични документи с биометрични данни. Медаров и колегите му са доставяли хардуер. Фирмата на Медаров влиза в консорциум "България травъл 2010" заедно с други две фирми - "Медиа планинг груп" и "Скрийн брадърс". Консорциумът печели обществена поръчка за новата версия на националния туристически сайт. Още в началото той си навлече критики заради заложената прогнозна цена от над 1.9 млн. лв. без ДДС.

“Сиенсис” е в партньорство с местното “Абати”, което година по-рано в сдружение със “Сиела” сключва договор за 2.14 млн. лева по програма “Развитие на човешките ресурси” по проект на образователното министерство за въвеждане на делегирани бюджети.

От транспортното министерство все още не са разкрили имената на фирмите, участващи в останалите сдружения, подали оферти в търга. Според източници на “Труд” там непременно ще присъства “Телелинк” на бизнесмена и архитект на НДСВ Спас Русев. Компанията стана доста мощна веднага след приватизацията на БТК и се превърна в основен партньор на телекома. В сферата на влияние на бизнесмена попадат и компании, за които пряко не личи негово акционерно участие като “Верео”, “еBg”, “Нет Ис Грама”, “Секнет”, D&D Consulting и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?