Търгът за е-здравеопазване зацикли в постоянни обжалвания

Изграждането на електронните здравни регистри, услуги, рецепта и направление пак се отлага за неопределеното бъдеще

Търгът за е-здравеопазване зацикли в постоянни обжалвания

Търгът за изграждането на електронната здравна система отново ще бъде спрян заради образувано производство в Комисията за защита на конкуренцията по поредна жалба срещу процедурата.

Този път жалбата е от консорциума “Стемо-Гама консулт“, обединение на две фирми, чест участник в търгове на МЗ в областта на информационните и комуникационните технологии, автор на системата за чекиране с пръст в болниците.

Съгласно Закона за обществените поръчки търгът ще бъде спрян след като Министерството на здравеопазването бъде уведомено за образуваното производство от Комисията за защита на конкуренцията.

В спиралата на обжалванията

Поръчката за изграждането на националната здравноинформационна система, която трябва да положи основите на реално функциониращо електронно здравеопазване, беше обявена от МЗ в края на август. Тя включваше пет модула и бе на стойност 4.1 млн. лева.

Почти веднага след пускането ѝ тя беше обжалвана от един от участниците “Стемо“ ООД, а малко след това поръчката беше спряна от здравния министър Кирил Ананиев заради пропуски и нарушения в заданието. Част от мотивите за спирането тогава бяха свързани с критики в жалбата на “Стемо“ пред КЗК.

В средата на октомври МЗ пусна наново част от поръчката на стойност 2.5 млн. лева без ДДС, но само за три от петте позиции.

Подновеният търг бе за изграждане на 35 електронни регистъра на стойност 1.19 млн. лв. без ДДС; за изграждането на подсистема за електронни административни услуги за гражданите и бизнеса на стойност 891 666 лева без ДДС и за изграждането на здравен портал на стойност 410 000 лева без ДДС.

Електронните регистри, услуги, рецепта и направление остават мираж

В състояние на изчакване останаха останалите модули, които включват дългоочакваните електронна рецепта и направление и надграждане на електронното досие.

Сега целият проект за развитие на електронното здравеопазване е отново в изходна позиция и няма никакви изгледи срокът за завършването му в края на 2019 година да бъде спазен. Амбициите на здравните власти бяха електронната рецепта дори да бъде факт още през тази година, след като от години се твърди, че има готовност за нейното пускане, но явно тя за пореден път ще бъде отложена за неопределеното бъдеще.

Целият проект за електронно здравеопазване, който се финансира със средства по оперативна програма "Добро управление" 2014-2020, е на стойност 12 млн. лева и включва и още дейности, за които все още не е обявявана поръчка.

Сред тях са подсистема за събиране на информация от болниците, система за мониторинг и контрол в здравеопазването , подсистема за идентификация и автентикация за поддържането на единен вход за потребители в националната електронна система. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?