Търгът за контейнерните терминали във Варна и Бургас тръгва през 2010 г.

Търгът за контейнерните терминали във Варна и Бургас тръгва през 2010 г.

Тръжната процедура за избор на строител за контейнерните терминали във Варна и Бургас ще стартира най-рано през 2010 г., съобщи в четвъртък за Mediapool Ангел Забуртов, зам.-генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура".

Проектът за изграждането на двете съоръжения е оценен на 54.617 млрд. японски йени (398 млн. евро към днешна дата), като 36.932 млрд. йени са кредит от Японската банка за международно сътрудничество (JBIC), а останалата сума - национално финансиране.

ДП "Пристанищна инфраструктура" е избрала след международен конкурс консорциум между американската компания "Мофат и Никол" и японската "Ориентал Консалтантс" да подготви техническия проект за съоръженията и тръжната документация за избор на строител. Смесеното дружество ще изпълнява и строителния надзор. Договорът с тях е за 1.606 млрд. йени плюс още 7.005 млн. евро. Така общата сума за американско-японското дружество става близо 19 млн. евро. Забуртов обясни, че всяка една от компаниите е работила по поне 100 контейнерни терминала по целия свят.

Новите съоръжения, които трябва да са завършени през 2015 г., ще се с капацитет за обработка на над 900 000 единици контейнери годишно, като възможностите на сега действащите съоръжения е 145 000 единици. Увеличението е над 6 пъти.

Скоро ще стартира международен конкурс за избор на консултант, който да подготви документацията за избор на концесионер на терминалите, обясни Забуртов. Операторите трябва да са ясни две години преди края на строителството, за да могат да си изберат и поръчат оборудване, каза още Забуртов.

Строителят на сложната пристанищна инфраструктура ще бъде определен с международен конкурс. Въпреки че е малко вероятно да покрият критериите, български фирми ще могат да участват в търга, каза Забуртов.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?