Задръстванията по пътищата на телефона още през тази година

Търгът за магистрала "Хемус" ще бъде обявен през януари 2015 г.

Започват преговори със собствениците на имоти по Северната скоростна на София

Търгът за магистрала "Хемус" ще бъде обявен през януари 2015 г.

Търгът за изграждането на 60-километровата отсечка от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч на магистрала "Хемус" ще бъде обявен още през януари, а през лятото ще започне реалното му строителство. Това обеща министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред бТВ. По думите ѝ срокът за завършване на отсечката ще бъде 2 години.

Финансирането на този участък е със средства по новата оперативна програма "Транспорт", която беше одобрена от Европейската комисия в края на 2014 г.

"Амбицията ни е 2015 г. да достроим и пътен възел "Шумен – Белокопитово", за да осигурим безпроблемното преминаване както в посока Русе, така и по магистрала "Хемус", каза министър Павлова. Изграждането на този участък става с пари от държавния бюджет, като строителството му започна през 2013 г. и според първоначалните планове трябваше да е готов, но обектът беше замразен заради свръхдефицита в държавния бюджет.

До 2020г. правителството ще положи всички усилия, за да осигури финансирането на още около 250 километра от магистрала "Хемус" по линия на Световната банка, каза министър Павлова.

Преговори с 360 собственици на имоти по Северната скоростна тангента

До края на тази година трябва да са готови магистралите "Марица" и "Струма" без участъка през Кресненското дефиле, както и Северната скоростна тангента на София, каза министър Павлова.

Междувременно от пътната агенция съобщиха, че започват преговорите със собствениците на имоти, предвидени за отчуждаване за изграждането на 17-километровата магистрална отсечка през София във вторник. Обектът е един от рисковите по оперативна програма "Регионално развитие".

На 22 декември 2014 г. правителството упълномощи председателя на УС на АПИ да проведе преговори за сключване на съдебни споразумения със собствениците. Целта е максимално бързо разрешаване на казуса, за да може да започне строежа през пролетта.

Преговорите ще се водят със собствениците, които са обжалвали размера на определеното парично обезщетение или нямат влезли в сила съдебни актове. Срещу решението за отчуждаване на имоти са образувани около 360 административни дела, които се отнасят за 384 имота. Те са насрочени за разглеждане в периода март - ноември 2015 г. Сключването на съдебни споразумения между страните по образуваните дела ще доведе до прекратяването им и започване на строително-монтажните работи по обекта, надяват се от пътната агенция.

Магистралното трасе от близо 17 км преминава през землищата на Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци, Враждебна. Отсечката е важна за София и страната, тъй като в нея се пресичат магистралите "Тракия", "Хемус", "Люлин" и пътят София – Калотина. Освен това с изграждането ѝ ще се осигури удобна връзка между крайните северозападни и югоизточните квартали на столицата.

Договорът за изграждането на отсечката е с консорциум "ХПСВ-ССТ" за близо 235 млн. лв. Срокът за изпълнение на обекта е 31 октомври 2015 г., посочват от пътната агенция.

Проверяваме задръстванията по пътищата през телефона още тази година

Още през тази година през смарт телефони и таблети ще може да проверяваме състоянието на републиканските пътища, обеща още регионалният министър пред бТВ.

"Надявам се през лятото да въведем тази система", каза Лиляна Павлова.

Освен това с новата система ще може да се извършва автоматизирано преброяване на автомобилите по пътната. Ще бъдат въведени и информационни електронни табла, за да получават пътуващите информация за съответното пътно направление отворено ли е и има ли някакви проблеми по него.

Въвеждането на тол системата е планирано да започне през 2017 г. До края на тази година трябва да се разработи бизнес модела на системата, а през 2016 г. да бъде избран инвеститор, на принципа на публично-частното партньорство, каза Павлова.

Въвеждането на тол системата ще става на етапи, като ще започне първо с тежкотоварните автомобили. По този начин, тези които най-много рушат ще плащат повече, като приходите ще бъдат използвани за изграждането на нови пътища и поддръжка на съществуващите, обясни Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?