Търгът за магистралата до Плевен/Ловеч ще е през втората половина на 2018 г.

Търгът за магистралата до Плевен/Ловеч ще е през втората половина на 2018 г.

Обществената поръчка за избор на изпълнител на магистрала "Хемус" до разклона за Плевен/Ловеч ще бъде обявен през втората половина на 2018 г. Това съобщи председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов по време на първата копка на ремонта на пътя между двата областни града.

По думите му добре върви подготовката на техническия проект на магистрала "Хемус" в участъка от Боаза до връзката с пътя Плевен - Ловеч.

"Задачата, която сме си поставили е през втората половина на 2018 г. да стартираме тръжните процедури за избор на изпълнители и до 2-3 години автомагистралата да стигне до Плевен и Ловеч", каза инж. Атанасов.

През лятото регионалният министър Николай Нанков обяви, че плановете на кабинета са магистрала "Хемус" да бъде изградена до 2025 г.

Строителството на 9.3 км отсечка между пътен възел "Ябланица" и пътен възел "Боаза" се очаква да тръгне през пролетта на 2018 г. Договорът за проектиране и строеж на този участък се изпълнява от консорциум "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в който влизат "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пъстрой Бургас". Те спечелиха търга с цена от 54.99 млн. лв. без ДДС.

Пак през следващата година се очаква да тръгне и изграждането на 16-километровия участък от пътен възел "Белокопитово" до пътен възел "Буховци". Изпълнител на тази отсечка е обединението "Хемус 16320“, в което влизат "Инфра Експерт“ ЕООД, "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД, "Автомагистрали - Черно Море“ АД и "Трансконсулт-22 ООД. Те спечелиха търга с цена от 120 млн. лв. без ДДС.

В процес на техническо проектиране са 50 км от пътен възел "Боаза" до разклона за Ловеч и Плевен.

Тези три отсечки, с обща дължина от 75 км, трябва да бъдат построени до края на мандата на правителството, каза Нанков през лятото. При условие, че третият кабинет на Борисов изкара пълен мандат, това означава през 2021 г. Предишните два мандата на Борисов завършиха предсрочно.

Споделяне

Още от Бизнес