Търгът за продажбата на гръцката ДЕПА се провали

Търгът за приватизацията на гръцката газова компания ДЕПА се провали, след като от всички стигнали до финала компании не бе подадена нито една обвързваща оферта, предадоха в понеделник гръцките медии.

На 10 юни приватизационната агенция на Гърция трябваше да публикува кандидатите, които да внесли предложение за покупката на ДЕПА и дъщерния ѝ оператор на гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА. След като обаче не е получена нито една оферта, от ведомството казаха, че ще има нов конкурс за приватизацията на двете компании.

Говорителят на единия от претендентите - “Газпром“, Сергей Куприянов потвърди, че газовият холдинг не е подал заявка за финалния кръг от продажбата на ДЕПА. “Не получихме достатъчни гаранции, че финансовото положение на ДЕПА няма да се влоши към момента на приключване на сделката“, каза Куприянов. По думите му финализирането на приватизацията ще отнеме около година, а ДЕПА и в момента има сериозни проблеми с неплатежоспособни потребители, предстои преструктуриране във връзка с отделянето на ДЕСФА и това създава значителни рискове, които влияят върху стойността на ДЕПА, а приватизационната агенция иска фиксирана цена за активите в момента, без да отчита възможностите за влошаване на състоянието на газовата компания.

Заради всичко това бе взето решение да не се подава оферта за ДЕПА, каза представителят на “Газпром“.

Другият претендент за гръцките активи - M&M Gas, смесено предприятие между гръцките фирми Motor Oil и Mytilineos, също не подадоха оферта, но техни представители не са били открити за коментар.

Още преди седмица стана ясно, че другият руски кандидат – групата “Синтез“, се отказва от надпреварата за ДЕПА, тъй като смята да се фокусира върху придобиването на ДЕСФА, но не подаде оферта и за газовия оператор. Правителството на Гърция получи само едно предложение за ДЕСФА – на азерската държавна нефтогазова компания СОКАР, съобщава “Дау Джоунс“, цитирайки запознати с положението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес