Търговете за лекарства няма да се стопират при съдебен иск

Министерството на икономиката подготвя промени в закона за обществените поръчки, според които търговете за лекарства и медикаменти няма да се стопират при подаване на съдебен иск от някоя от фирмите - участнички. Това съобщи министърът на здравеопазването Славчо Богоев, цитиран от Дарик радио.

По думите му измененията трябва да влязат в сила до средата на тази година. Те били съобразени с европейското законодателство.

В момента министерството на здравеопазването има редица търгове, които са спрени със съдебна процедура. Това блокира подписването на договора с избрания доставчик и купуването на необходимите лекарства, обясни Славчо Богоев. Той припомни, че през миналата година за около 6 месеца поради тази причина беше блокирана доставката на медикаменти, които се ползват в схемата за химиотерапия.

Според подготвяните промени в Закона за обществените поръчки, след подаването на иск в съда изпълнението на конкурса и сключването на договор със спечелилата фирма няма да се блокира. Ако съдът постанови, че това не е било направено в съответствие със закона, ще се плащат неустойки. Може да се стигне и до разваляне на договора, като министерството или ведомството, организирало конкурса, се счита за неизправна страна, обясни здравният министър.

По думите на Богоев, в момента завеждането на дела срещу резултатите от търгове по закона за обществените поръчки са станали нещо като инструмент за оказване на натиск. В тези случаи често се стигало до извънсъдебни споразумения между фирмите, което според министъра показвало, че целта на иска не е да се спечели делото.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?