Търговията бележи ръст от 11% за първите пет месеца на годината

Търговията на едро бележи ръст от 11% за първите пет месеца на годината, съобщи Националният статистически институт. Търговията на дребно нараства с 4.3%, а търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - с 1.6 процента.

От наблюдаваните сектори и дейности в търговията на дребно по-високи темпове на растеж отбелязват търговията със стоки за домакинството и битова техника - 14.4%, с текстил, облекло и обувки - 4.5%, с храни, напитки и тютюневи изделия - 3.3 процента.

През май 2003 г. реалният обем на нетните приходи нараства с 10.1%спрямо същия месец на предходната година. Увеличението е най-голямо в търговията на едро - 12.2%, от която само изкупуването на селскостопански продукти все още е под равнището на 2002 година.

Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството нарастват с 5.5 на сто, което се дължи основно на увеличението в търговията със стоки за домакинството и битова техника - 17.7 на сто.

През май 2003 г. в сравнение със същия месец от 2002 г. НСИ регистрира увеличение от 4,7% в търговията на дребно с текстил, облекло и обувки, от 4,5% с храни, напитки и тютюневи изделия.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?