Търговията расте, хората планират нови покупки

Търговията расте, хората планират нови покупки

Вътрешното потребление раздвижи търговията на дребно и оборотите на търговците растат от началото на годината. Онлайн търговията обаче отчита спад за трети пореден месец от началото на годината и намалява с 4.4% през март спрямо година по-рано. Това сочат данните на НСИ за търговията на дребно за март и за потребителското доверие през април.

Въпреки че не са особено оптимистично настроени по отношение на доходите си през следващата една година, българите имат намерения да си купят кола, ново жилище или да направят ремонт на дома си, сочат данните на НСИ.

При търговията на дребно с над една пета са нараснали продажбите на дрехи, обувки и кожени изделия, а с 13% на храни и напитки на годишна база. Спадът на цените на горивата е довел до ръст на продадените количества с една десета през март спрямо година по-рано, сочат данните на НСИ.

Оптимистичните данни идват на фона на песимистичните очаквания на българите за следващите 12 месеца по отношение на развитието на общата икономическа ситуация, става ясно от съобщението на НСИ.

Ръст на търговията с 6.2% на годишна база през март

През третия месец на годината оборотът в търговията на дребно, без продажбите на автомобили, се повишава с 6.2% на годишна база. Това сочат предварителните сезонно изгладени данни на НСИ.

На месечна база обаче тенденцията за растеж не е толкова ясно изразена. През януари ръстът на оборота беше 0.6%, през февруари – 1.8%, а през март отново се забавя до 0.8%.

През март най-значително са нараснали продажбите с горива с 6.2% спрямо предходния месец. Възможното обяснение за това е падащите цени и хубавото време и очакванията са и през април да се отчете пореден ръст. На годишна база оборотът при търговците на горива е нараснал със 7.3%

През март незначително са се увеличили и продажбите на дребно с компютърна и комуникационна техника с 2.3%, но на годишна база е отчетен спад с 13.7%.

Най-голям ръст в оборотите през март спрямо година по-рано е отчетен при търговците на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (20.1%), но на месечна база продажбите им са намалели с 1.4%.

По същия начин се развива и търговията с храни, напитки и цигари, чиито продажби растат с 13% на годишна база през март, но на месечна отбелязват намаление от 0.7%.

Продажбите на фармацевтични и медицински стоки са се увеличили с 6% през март спрямо година по-рано.

Потребителското доверие расте през април

Раздвижването на търговията идва на фона на повишаване на потребителското доверие, като общият показател се покачва с 1.8 пункта през април спрямо равнището си от януари, сочат данните на НСИ.

Населението в градовете е по-песимистично настроение от тези в селата. При гражданите отчетеният ръст е 1.6 пункта, докато сред живеещите в селата повишението е от 2%.

Според оценките на потребителите има известна положителна промяна във финансовото състояние на домакинствата им през последната година. Очакванията на гражданите са доходите им да растат и занапред, докато селяните са по-негативно настроени в сравнение с три месеца по-рано.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последната година и очакванията им за година напред са леко влошени спрямо предходното наблюдение, посочват от НСИ.

Оценките им за поскъпването на стоките и услугите са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени преди три месеца.

В същото време обаче инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

Хората очакват безработицата в страната да се запази на сегашното ниво и дори да намалее през следващата една година.

Анкета отчита и подобрение в намеренията на потребителите по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба- кола, жилище или вила, подобрения за дома.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?