Търговията с матурите тръгна, МОН търси съдействие от Цацаров

Търговията с матурите тръгна, МОН търси съдействие от Цацаров

Дни преди зрелостните изпити Министерството на образованието призова прокуратурата да разследва всеки опит за измама.

Във ведомството вече имат сигнали, че отново върви търговия с отговорите за матурата.

Това е причината зам.-министърът на образованието Диян Стаматов да поиска от Сотир Цацаров съдействие при установяване на злоупотребите. В писмото си той подчертава необходимостта прокуратурата да предприема необходимите действия при евентуални нарушения.

През март вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева заяви, че "мерките за сигурност в училищата са приоритет на Министерството на образованието и науката". Тя обясни, че е разпоредила на директорите на държавни училища и на началниците на регионалните инспекторати по образованието да вземат мерки за повишаване на сигурността на учениците и учителите.

През април стана ясно, че МОН иска да ангажира над 2700 родители в наблюдението на държавните зрелостни изпити на 18 май.

Ще се погрижим и децата със специални образователни потребности също да положат своите матури, увери Кунева. Родителите стъпват на този терен, за да осигурят честността на изпитите, посочи министърът и призова учениците да учат, а не да се опитват да преписват.

Директорите ще трябва да организират включването на трима родители във всяко училище, като матури ще се проведат в над 900 училища, съобщиха от МОН.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?