Търговската тайна скрива кои банки днес обслужват държавните фирми

Досега ЕК не е задействала процедура срещу България за държавна помощ към частни трезори

Търговската тайна скрива кои банки днес обслужват държавните фирми

Цитираното тук-там изявление на министър-председателя, че ако големи държавни фирми изтеглят парите си от Корпоративна банка, тя ще фалира и ще повлече всички останали, вече цяла седмица се отминава с равнодушно мълчание. Ако тази констатация на премиера е вярна, то това било признание, че въпросната частна банка, а вероятно и останалите, в които са депозирани по-сериозни държавни пари, се крепи на държавна помощ, с която финансира частните си начинания. Правителството обаче отрича да има такава практика, която подлежи и на санкции от ЕС.

Коментарът на Бойко Борисов бе направен в интервю пред в. "Труд", в отговор на въпрос дали все още парите на държавата са в Корпоративна търговска банка (КТБ), свързана с медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, които са твърде благосклонни към правителството.

"Парите на държавата държим в много банки, в КТБ са някъде около 20%, и то по различни енергийни проекти от години наред", отвръща Борисов и уточнява: "Банковата система е такава, че всяко движение в нея, особено при наличието на гръцки банки у нас, може да повлече цялата система. Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали. Те са си там много отдавна. И в много други банки. Всяко министерство си проведе конкурси, където им дадоха най-добри лихви, там си държат парите. Няма централизирано решение. Аз не се меся нито в медиите, нито в банките, защото не е правилно."

БНБ не е коментирала изявлението на премиера, а председателят на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев каза пред Mediapool, че тези пари съставляват едва 10 на сто от активите на банката и че всякакви приказки, че ще фалира, ако те бъдат изтеглени, са нелепи.

Темата за това как се подбират търговските банки, обслужващи държавните дружества и дали парите на тези дружества не са форма на държавна подкрепа към кредитните институции с "топли" връзки с властта, излезе на дневен ред преди година и половина. Причината беше размахът, с който се развива медийната империя на депутата от Делян Пеевски на фона на икономическата криза, свиването на рекламния пазар и финансовите проблеми, с които се сблъскаха останалите печатни медии, принудени да съкращават разходи.

Тогава Съюзът на издателите, обединяващ 13 вестника, отправи запитване до финансовия министър Симеон Дянков, а по-късно се разбра, че Европейската комисия започва проверка, дали няма държавна помощ към КТБ и група частни медии.

В резултат на целия шум министърът на финансите обяви, че ведомството му е изготвило насоки за подбор на обслужващи банки от страна на държавните фирми, така че да се прилагат еднакви критерии при избора и дружествата да получават най-добро и ефективно банково обслужване. Тъй като държавните дружества са регистрирани по Търговския закон, те имат свободата както да избират банките, така и да прилагат свои критерии при избора. Насоките имат препоръчителен характер.

В отговор на отправено тази седмица запитване от Mediapool има ли промяна в разпределението на парите на държавните фирми в обслужващите ги досега банки и доколко фирмите са се съобразили с изработените насоки, от Министерството на финансите отговориха, че отношенията на фирмите с обслужващите банки не са публична информация и единствено самите фирми могат да предоставят тази информация.

Само преди година обаче финансовият министър огласи точно такава информация, забравяйки за търговската тайна, която впоследствие стана пак валидна.

Справка на Mediapool от публични източници показа, че към момента КТБ е обслужваща банка на няколко от големите дружества в енергетиката – ТЕЦ "Марица Изток 2", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Булгаргаз", "Електроенерегиен системен оператор" (ЕСО). Парите на Българския енергиен холдинг са в Централна кооперативна банка, на Мини "Марица Изток 2"– в Първа инвестиционна банка, на "Булгартрансгаз" – в Уникредит Булбанк.

Последните публично известни данни за средства на държавни предприятия в банки са към края на октомври 2010 г., изнесени от вестник "Сега" в началото на февруари т.г. по справка от министерството на икономиката. Според тези данни към края на октомври миналата година десетте най-големи държавни компании (Български енергиен холдинг, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Национална електрическа компания, ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", Национална компания "Индустриални зони", "Кинтекс", "Булгартабак холдинг", "Благоевград – БТ") са държали в банки 412 млн. лв. Делът на КТБ е 285 млн. лв., или 70%.

Към този момент банките, в които държавните фирми са били вложили средствата си, са 14. Другите банки, в които държавните фирми са държали по-сериозни средства към 31 октомври 2010 г., са Инвестбанк и Централна кооперативна банка - съответно 50 млн. лв. и 23 млн. лв., показа тази справка.

Пред Mediapool председателят на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев уточни, че делът на парите на енергийните дружества, управлявани от банката, в която той е мажоритарен собственик, са едва около 10% от активите ѝ в размер на 3.8-3.9 млрд. лв. Той намери за нелепи твърденията за държавна помощ към банката му при това съотношение.

До момента от ЕК няма отговор докъде е стигнала проверката по предположението за държавна помощ към КТБ и групата медии около Делян Пеевски. Това казаха от Министерството на финансите на запитване на Mediapool. "След като от министерството бе изпратен в Брюксел обстоен отговор за разпределението на парите на държавните фирми в търговските банки, по официален път отговор няма. Практиката е, ако отговорът е удовлетворителен, отговор да няма. Ако в Брюксел имаха забележки или възражения, досега щеше да бъде открита наказателна процедура, или щяха да бъдат изпратени предписания", казаха от министерството.

С което предположиха, че темата за ЕК е затворена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес