Търговската война между САЩ и Китай ескалира с нови мита

Очаква се конфликтът да се задълбочи още през септември

Търговската война между САЩ и Китай ескалира с нови мита

Търговската война между САЩ и Китай ескалира в четвъртък, след като двете страни наложиха реципрочни 25-процентови мита върху вноса съответно на китайски и американски стоки за общо 32 млрд. долара.

Първо администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмити стоки от Китай за общо 16 млрд. долара, което бе последвано от същата мярка от страна на Пекин.

Новите мита са допълнение към вече въведените на 6 юли 25-процентови мита върху вноса на китайски стоки за 34 млрд. долара в САЩ, които предизвикаха същия ответен отговор от Китай, припомнят световните агенции.

Тази ескалация на търговската война между двете страни може да бъде последвана от нова вълна през септември, когато се очаква да бъдат наложени мита върху стоки за още 200 млрд. долара. Новият епизод от конфликта стана факт само няколко часа преди втория ден на дискусии между американски и китайски представители, които се опитват да сложат край на търговската война между двата основни световни икономически гиганта.

Освен ответните мита, Пекин обяви, че ще подаде оплакване в Световната търговска организация, изразявайки твърдото си противопоставяне на новите мита, които възприема като нови митнически санкции.

В интервю за Ройтерс в понеделник Тръмп пък обвини Китай, че манипулира валутата си, за да компенсира митата, които трябва да плаща на САЩ. Освен това посочи, че не очаква голям напредък от започналите в сряда във Вашингтон двудневни преговори.

Белият дом обвинява Китай, че лишава американските фирми от възможността да експлоатират лицензи, както и че прониква в американски търговски компютърни мрежи за получаване на неразрешен достъп до важна търговска информация.

На 1 август търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър съобщи, че президентът Тръмп му е възложил да проучи възможността да увеличи митата от 10 на 25% върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес