Търговската война между САЩ и Китай се изостря

Американските власти определиха Пекин като “валутен манипулатор“

Търговската война между САЩ и Китай се изостря

Правителството на САЩ е установило, че Китай манипулира валутата си и ще работи съвместно с Международния валутен фонд, за да се пребори с нелоялната конкуренция от страна на Пекин.

Това заяви в комюнике американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Ройтерс.

За последно САЩ определиха Китай за валутен манипулатор през 1994 г.

Китай остави курса на юана да спадне под ключовия праг от 7 юана за долар за първи път от над едно десетилетие и каза, че ще спре да купува селскостопански продукти от САЩ.

Това разпали с още по-голяма сила търговската война между двете страни.

Резкият спад на юана с 1,4 процента спрямо долара стана дни след като американският президент Доналд Тръмп смая финансовите пазари със заканата да наложи 10-процентни мита върху вноса на китайски стоки на стойност 300 милиарда долара.

Така държавният глава на САЩ наруши краткотрайното примирие в търговската война, разстроила веригите на доставки и забавила растежа.

Китайските власти отхвърлиха твърдението на президента от четвъртък, че са се отметнали от споразумение да купуват повече американски земеделски стоки.

В понеделник срещу вторник вечерта китайското Министерство на търговията обяви, че от 3 август е спряно купуването на американски земеделски стоки и не изключва налагане на ответни мита над покупките след тази дата.

След размяната на поредните удари в търговската война между двете страни в САЩ борсовите индекси отбелязаха значително понижение - Dow Jones Industrial Average се понижи с 1.85%, S&P 500 - с 1.90%, а Nasdaq Composite - с 2.50%

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес