Търговски комплекс ще се строи при метрото в "Младост"

Столичната община да подготви тръжна документация за избор на строител на подземен търговски комплекс от 33 магазина при метростанцията 15 на бул. “Александър Малинов” в квартал “Младост”, решиха в понеделник общинските съветници от постоянната комисия по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет (СОС). Предложението, което е внесено от общинските съветници арх. Борислав Богданов (Гергьовден) и Станимир Зашев (независим), предвижда да се учреди право на строеж за изграждане на подземна връзка от повърхността на метростанцията към подхода на самото метро. Предложението е инициирано от фирма "Крит" ЕООД, която в момента строи многофункционален комплекс на повърхността в близост до метростанцията.

Общинските съветници поискаха от Столична община да им предостави тръжната документация за одобрение преди да обяви конкурса. Проблемът е, че достъпът до метрото – пешеходната зона трябва да е публична собственост и да е достъпна през цялото време. Заради пешеходната връзка не може да се учреди право на строеж върху публичната собственост, според Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Застроената площ на бъдещия търговски обект ще е около 858 кв. м, от които близо 405 кв. м ще е търговска, а около 421 кв. м ще е комуникационна площ.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?