Търговските банки предложиха да купят 64% от капитала на БОРИКА

БНБ е получила 26 заявки от търговските банки за купуване на акции от капитала на БОРИКА ЕАД Банкова организация за разплащане с използване на карти), като е проявен интерес за 64% от предложените за продажба 66% от капитала на дружеството. Това съобщиха в петък от БНБ.

За останалите 2% от капитала на БОРИКА не са получени заявки за купуване на акции, тъй като са били предложени на търговски банки, които в момента не развиват бизнес с банкови карти, пише в съобщението.

Предложението за купуване на акции беше отправено до всички търговски банки, припомнят от БНБ. Срокът за получаване на заявки от търговските банки изтече на 15 март 2005 г.

Получените предложения са били обсъдени на заседанието на Управителния съвет на БНБ в четвъртък. Критериите за купуване на акции от дружеството са били предварително зададени и публично оповестени, уточняват от Централната банка.

БНБ е удовлетворена, че получените заявки са подадени от повече от половината от търговските банки, с което се изпълнява първото условие, поставено от УС на БНБ за продажба на акции от БОРИКА, а тъй като размерът на заявения капитал надхвърля 51%, се изпълнява и второто условие, поставено от УС на БНБ, а именно да се продаде повече от половината от капитала на дружеството.

Поради това УС на БНБ смята, че сделката е успешна и ще пристъпи към прехвърляне от БНБ на заявените за купуване акции от търговските банки.

Процедурата по прехвърлянето и продажбата на акциите на БОРИКА се предвижда да приключи до края на април 2005 г.

Споделяне

Още от Бизнес