Министърът на икономиката предложи на Обществения съвет за енгергетика:

Търговските клаузи в договорите за продажба на енергия от производителите да станат публични

Служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. сн БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет Асен Василев предложи търговските клаузи в договорите за продажба на енергия от производителите да станат публични. Това той направи в петък на първота заседание на Обществения съвет за енергетика.

Членовете на съвета от гражданската квота поискаха публичност и на цените, по които "Булгаргаз" изкупува природния газ от "Газпром".

Атанас Георгиев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", направи представяне на ценообразуването в енергетиката. В нея той подчерта, че България е зависима с 45 - 50 процента от внос на енергийни ресурси, но ако включим и ядреното гориво, зависимостта стига до 70 процента.

Минималното натоварване на мощностите за производство на електроенергия обикновено е в края на април началото на май - около 2590 мегавата. Вчера вечерта то е било 3000 мегавата.

Енергийната система работи с максимално натоварване в края на януари и началото на февруари, когато то достига до 7000 мегавата. Системата са нуждае и от допълнителни мощности за сигурност, както и т. нар. "студен резерв", каза Георгиев. Ако изкупуваме с предимство най-евтината енергия, при минимално потребление цената ѝ ще бъде 67 лева за мегаватчас. През зимата, при максимално потребление цената би трябвало да е 96 лева за мегават, посочи Георгиев. Цената на тока зависи обаче и от други фактори като например задължителните договори за изкупуване на ток от топло- и ВЕИ централи, както и други разходи, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?