Търговските вериги искат вето върху тавана на цените

Мярката ще доведе до дефицит на стоки, хаос и сив сектор

Снимка: Архив

Хранителните вериги у нас излязоха в събота с остра позиция срещу гласувания от депутатите в петък късно вечерта таван върху цените на стоките и услугите по време на извънедното положение.

Замразяването на цените бе представено като мярка срещу спекулата и мина без детайлно обсъждане. Мярката е част от закона за извънредното положение, чрез който бе променен Законът за защита на потребителите. 

Текстовете предвиждат, че "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди въвеждането на извънредно положение. За нарушение на разпоредбата на "виновните лица се налага имуществена санкция в размер на 5 на сто от оборота" за предходната година, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 хил. до 100 хил. лв.

"Тези разпоредби представляват връщане от пазарна към централизирана икономика. Те са грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни", смятат от Сдружението за модерна търговия, в което членуват веригите за хранителни стоки и други търговци на дребно. 

Сдружението твърди, че веригите, които то представлява - "Билла", "Кауфланд", "Лидл", ДМ, "Дайхман", "Хиполенд" и др., имат значителен принос за ниските цени в България, които успяват да се поддържат въпреки натиска на производителите за поскъпване в условията на извънредно положение. 

"Апелираме към Президента на Република България да наложи вето върху текста за налагане на таван върху цените. Ако все пак законът влезе в сила, апелираме към Народното събрание спешно да отмени въпросните текстове", призовава Сдружението за модерна търговия.

Засега не е ясно кой и как ще следи за цените на стоките във всички търговски обекти у нас. По време на дебатите в парламента се обсъждаше това да се прави на базата на информацията от касовите апарати, постъпваща в Националната агенция за приходите. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес