Икономическият министър Делян Добрев:

Търговските вериги ще се регулират без крайности

Делян Добрев, Сн. БГНЕС

Проблемът с несправедливите условия, налагани от големите търговски вериги на производителите, ще се реши с промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), които ще се гласуват от правителството до края на юни. Това съобщи икономическият министър Делян Добрев по време на среща с ръководството на съюз “Произведено в България” в понеделник. Той отказа пред журналистите подробности по самите текстове и каза, че от всички обсъждани варианти икономическото министерство е направило изцяло нов, който ще мине на съгласуване през останалите ведомства, както и на обществено обсъждане.

 

Според съюза на българските производители, скритият картел между търговските вериги в страната може да бъде "разбит" с допълнение в ЗЗК, с което да се въведе например понятието "злоупотреба със значителна пазарна сила".

 

Добрев каза, че промените в закона се обсъждат от две години и не стигат до парламента, защото бизнесът и обществото са раздвоени. Според търговските вериги, няма нужда от регулация, а според малките производители - големите търговци прилагат несправедливи и непазарни практики, каза Добрев. Личното му мнение е, че процесът трябва да се регулира, без да се изпада в крайности. Искаме да създадем защита на малките и средните фирми, без да се връщаме към икономиката от преди 20-25 години, каза още министърът.

 

Според Лукан Луканов, председател на изпълнителното бюро на “Произведено в България” големите търговските вериги “изстискват” докрай малкия и средния бизнес с тежките си условия, а най-голямата беда е, че най-дребните производители въобще не могат да си позволят входните такси. Това води до 70% внос в страна, която може да изхранва Европа и това е срамно, заяви Луканов.

 

Кънчо Стойчев, секретар на съюза, каза че организацията не е против веригите и ги приветства, защото допринасят за изсветляване на икономиката и модернизация. Нашите претенции са към държавата, която трябва да създаде правила за равнопоставеност. В момента веригите реализират свръхпечалби за сметка на фалитите на българските предприятия и работните места на българите, каза Стойчев.

 

Според Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите, България е изпуснала влака да се договори изгодно с търговските вериги. В Полша обектите на веригите са разположени само в покрайнините на градовете, Словения има изискване 5% от предлаганите в магазините им стоки да са словенски, каза Вътев.

 

Членовете на сдружение “Произведено в България” се възползваха от присъствието на министър Добрев да споделят разнообразни проблеми, свързани най-вече с административен натиск, постоянни проверки и допълнителни разходи, свързани с изискванията на държавата. Бизнесът се оплака и от задържането на ДДС и непризнаване на данъчния кредит.

 

Кънчо Стойчев, който се занимава с хотелиерство, се оплака, че от Министерството на културата му написали акт за 6000 лева, защото не ги уведомил, че в хотела има видеонаблюдение. Такива глоби се налагали и на производители с камери в цеха, които си нямат и понятие от това изискване, каза още Стойчев.

 

Добрев каза, че контрол трябва да има и не е съгласен, че честите проверки са за да се оказва натиск на бизнеса, или да се събират пари. Той каза, че държавата може да подобри отношението си към фирмите и да не ги разглежда като нарушители по презумпция, а да помага, да бъде нещо като вътрешен одитор.

 

Бизнесът повдигна и въпросът за тържищата, които могат да се превърнат в конкуренция на големите търговски вериги. Там могат да се освобождават всички вносни стоки и да се извършва целия контрол от страна на държавата. Според Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, обаче това е трудно изпълнимо към момента, тъй като почти всички регистрирани тържища са частни и контролът при освобождаване на стоките при това положение ще е по-сложен.

Споделяне

Още по темата

Още от България