Търговските вериги: "Зеленият коридор" за възрастни води до засилен риск от заразяване с Covid

Мярката поражда конфликти и може да доведе до каскадно заразяване на служители и до затваряне на обекти, предупреждават търговците

Търговските вериги: "Зеленият коридор" за възрастни води до засилен риск от заразяване с Covid

За разлика от правителството големите търговски вериги не смятат, че въведеният "зелен коридор" за пазаруване на възрастните е работеща мярка, която ограничава разпространението на Covid. Напротив, хипермаркетите алармират, че тя води до струпвания на хора и засилва риска от зараза с вируса. Затова в сряда Сдружението за модерна търговия, което обединява 12-те най-големи търговци в страната, се обяви против "зеления коридор" и призова Министерство на здравеопазването да направят съвместна разяснителна кампания за въздържане от пазаруване във времето от 8 до 10 часа сутринта за хората под 65 години.

"Така всеки  ще получи възможност доброволно да прояви социална отговорност като спазва препоръката, без да е задължен за това, независимо от своята възраст и съобразно личния си дневен режим, а при невъзможност или при неотложна нужда ще може да пазарува без ограничения", смятат хипермаркетите.

Опашки и рисково струпване на хора

"Въведеният "зелен коридор" за пазаруване за хората на и над 65 години от 13:30 до 16:30 ч. предизвиква повече напрежение, отколкото решения в условията на пандемия и засилен риск от зараза с Covid - 19", категорични са от сдружението.

Наблюденията на хипермаркетите показват, че мярката води до опашки и рискови струпвания на хора пред магазините в началото и в края на "коридора".

Друг довод на хипермаркетите за неефективността на мярката е, че тя няма как да защити уязвимите хора, защото тяхно право е да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор.

Търговците дори смятат, че мярката на правителството, всъщност е неизпълнима на практика.

"Мярката е на практика неизпълнима, защото на служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат правомощия да изискват и проверяват лични документи", уточняват от Сдружението за модерна търговия.

И добавят, че по време на изпълнението ѝ се стига до постоянни конфликтни ситуации, с които се застрашава здравето на служителите и охраната на обектите и създава опасност от каскадно заразяване на служители и невъзможност за изпълнение на служебните им задължения.

"Това може да доведе до недостиг на екипи и невъзможност за обслужване и функциониране на обектите", казват още от там.

Газят се права на хората под 65 години

Наред с това "зеленият коридор" ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от възможността да пазаруват в предвидения коридор, смятат търговците.

"Мярката нарушава и правата на хората под 65 години. Тя затруднява тяхното пазаруване и обърква техния дневен ритъм. Широкият интервал от три часа ги ограничава допълнително, предвид факта, че родителите на ученици и малки деца сутрин са заети с грижите за тях и с помощта в организацията на онлайн обучението им, а на работещите дистанционно възрастни се налага да пазаруват след 16:30 заради забраната за пазаруване в зеления коридор", посочват от СМТ.

От там добавят, че резултатът от това е, че така допълнително и изкуствено се създават предпоставки за струпвания и неспазване на противоепидемичните мерки за социална дистанция.

Защо само за супермаркети и аптеки, а не за градския транспорт?

От СМТ посочват, че ограниченията са само за хранителни магазини и аптеки. Извън обхвата остават други обекти, в които също може да има струпвания на хора. Това обезсмисля наличието на подобен времеви интервал в магазините, в които престоят е за много по-кратко време. Няма "коридори" и в обществения транспорт. Mediapool видя опашки и струпвания на хора пред аптеки в Младост и Дружба в столицата, точно по време на зеления коридор.

От Сдружението за модерна търговия напомнят, че търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и екипите – за регулярни дезинфекции, за предпазни средства, за плексигласови прегради, за информационни материали и т.н.

БСК подкрепя премахването на "зеления коридор"

От Българската стопанска камара посочиха в сряда, че подкрепят Сдружението за модерна търговия за отпадане на "зеления коридор".

"Споделяме виждането, че мярката е неработеща, не води до реални ползи за възрастните клиенти, но успоредно с това, създава предпоставки за струпване на граждани от всички възрасти във и пред търговските вериги, което води до допълнителни рискове за тяхното здраве, вкл. за здравето на хората над 65-годишна възраст", посочват оттам.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?