Търговският дефицит на САЩ е най-висок от 10 години

Америка отчита рекорден внос на стоки от Китай, Мексико и Европейския съюз

Търговският дефицит на САЩ е най-висок от 10 години

Търговският дефицит на САЩ за 2018 г. е най-висок от 10 години, скачайки с близо 19% през декември до 621 млрд. долара (+12.5 на годишна основа), съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

В същото време търговският дефицит на стоки с Китай е достигнал рекордните 419.2 милиарда долара.

Днешните данни на министерството на търговията противоречат на обещанията на президента Доналд Тръмп да намали търговския дисбаланс с надеждата да върне в страната работни места от производствения сектор и да укрепи американската икономика като цяло.

Но зависимостта на САЩ от вноса изглежда се е засилила след въведените миналата година от Тръмп мита за вносната стомана и алуминий и за китайски стоки. А ускоряването на икономическия растеж миналата година благодарение на данъчните облекчения, финансирани с по-голям държавен дълг, може да е помогнало за засилване на апетита към вносните стоки, отбелязва АП.

Дефицитът на стоки и услуги е достигнал 621 млрд. долара (+12,5 на сто) при рекорден износ за 2.500 трилиона долара (+6,3 на сто) и също така рекорден внос от 3.121 трилиона долара (+7.5 на сто). Това показват митнически данни, публикувани с месец закъснение заради временното спиране на работата на някои ведомства.

Като се изключи търговският излишък при услугите (+270 млрд. долара) търговският дефицит достига дори 891.3 милиарда долара (+10.4 на сто), което също е абсолютен рекорд.

САЩ отчитат рекорден внос на стоки от Китай, Мексико и Европейския съюз, посочва АФП.

Освен рекордният търговски дефицит на стоки с Китай (419.2 милиарда долара), дисбалансът е достигнал нов връх с Мексико (81.5 милиарда долара) и с ЕС (169.3 милиарда долара), уточнява АП.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?