Търговският регистър ще плаща четири пъти повече за поддръжката си

Причината е "горчивият опит" от срива през август миналата година

Търговският регистър ще плаща четири пъти повече за поддръжката си

Агенцията по вписванията обяви намерението си да увеличи четирикратно разходите за поддръжка на информационните си системи, сред които е и Търговският регистър.

През август миналата година Търговският регистър се срина за 18 дни и постави в изключително трудна ситуация българския бизнес. Тогава бе обявено, че поддръжката на информационните системи на агенцията се извършва от фирмата "Лирекс" за малко над 90 000 лева на година. Това е съмнително малка сума за огромните отговорности, които се поемат от компанията.

Разследване на Mediapool показа, че в момента Агенцията по вписванията плаща по-големи суми от бюджета си за медии и пиар услуги, отколкото за поддръжка.

Договорът на "Лирекс" изтича на 3 май, а Агенцията по вписванията обявява готовност да плаща до 430 000 лева без ДДС годишно за технологичната си поддръжка. Условието е компанията, която спечели обществената поръчка, да предложи много по-високо качество на услугата.

Изпълнителят на договора "трябва да извърши висококвалифицирани дейности за постигане на ниски нива на информационни рискове, а освен това трябва да бъде гарантирана поверителността" на съхраняваната информация и инфраструктурата на Агенцията по вписванията.

Всички участници в тръжната процедурата трябва да притежават актуално удостоверение за сигурност, издадено от ДАНС.

"За първи път от десет години насам Агенцията по вписванията поставя условие пред фирмите да разполагат с екип от общо 12 висококвалифицирани експерти с различни технологични компетентности, които ще бъдат ангажирани с поддръжката на системите и които да реагират в случай на инциденти, свързани със сигурността", се казва в съобщението на Агенцията по вписванията.

Досега Агенцията плащаше за четирима външни специалисти.

"Горчивият опит на институцията показа, че е необходима по-сериозна инвестиция както на средства, така и във висококвалифицирани експерти, които да следят в детайли процесите", коментира шефът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, цитирана от своя пресцентър.

Споделяне

Още от Бизнес