Търговският регистър става обект със стратегическо значение

Търговският регистър става обект със стратегическо значение

Правителството включи Агенцията по вписванията в списъка на стратегическите обекти, които са от значение за националната сигурност. Решението се взима пет месеца след безпрецедентния срив на Търговския регистър, който се управлява и поддържа от агенцията

На 9 август миналата година Търговският регистър блокира напълно заради дефектиране на четири диска. Проблемът бе оправен едва на 27 август.

Проблемите в Агенцията по вписванията не доведоха до сериозна политическа криза, въпреки че поддържаните от нея регистри са от критична важност за държавата. Случилото се обаче показа как се назначават хора на важни експертни позиции. Сривът доведе до отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Тя е бивш член на Комисията за финансов надзор и като такава се е занимавала с много от преписките на фирми, свързани с Делян Пеевски.

На нейно място бе назначена Габриела Козарева, която е назначена с протекциите на "Атака", но при нея също може да се открие връзка с Пеевски. Премиерът Бойко Борисов отказа да поеме отговорност за назначението на Козарева, въпреки че е препоръчана от него и назначена със заповед на правосъдния министър Цецка Цачева. Борисов обясни, че новата шефка на регистъра му е била "подадена" от "Атака".

След това избухна и скандал с раздадени бонуси в Агенцията по вписванията за времето, в което регистърът не работеше.

"Гарантирането на нормалното функциониране на Агенцията налага преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми. Изграждането на такива механизми за защита ще стане възможно след включването на агенцията в списъка на обектите от стратегическо значение. Същевременно промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 г.", се казва в съобщение на правителство в сряда.

Агенцията по вписванията поддържа още имотния регистър, регистър БУЛСТАТ, регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и регистър на имуществените отношения между съпрузите.

Споделяне

Още по темата

Още от България