Търговци на алкохол подеха подмолна война срещу новите бандероли

Дистрибутори на алкохол се готвят да отложат въвеждането на новите бандероли от 1 юли като атакуват заповедта на финансовия министър Милен Велчев в съда.

Търговците са длъжни да продават спиртните напитки само с нови бандероли след сряда, когато изтича срокът за продажба в търговската мрежа на спиртни напитки, облепени с бандероли, действащи до края на 2003 г. Продажбата на бутилирани спиртни напитки с бандероли с изтекъл срок на валидност след 30 юни ще бъде нарушение на Закона за акцизите, предупредиха във вторник от данъчната администрация. Законът предвижда санкции в размер на двойния размер на акциза, но не по-малко от 2000 лв.

Търговците, които разполагат с непродадени количества спиртни напитки, облепени със стари бандероли, могат да избегнат санкциите, като подадат в данъчното подразделение, в което са регистрирани, опис на наличните количества алкохол с изтекла валидност на бандеролите в тридневен срок.

Междувременно, анонимни източници алармираха с мейли медиите, че в последния момент дистрибутори на високоалкохолни напитки са подали жалба чрез Министерство на финансите до ВАС срещу заповедта на министър Велчев от декември м.г.. Неизвестният жалбоподател посочвал, че въвеждането само на нови бандероли от 01.07.2004 г. противоречи на посочения гратисен период от 1 година, указан в наредба на Министерския съвет за начина и реда за въвеждане на бандеролите. До тогава употребата на старите бандероли оставала редовна и законна. Твърди се, че така търговците са обявили процедурна война на чиновниците в МФ и ще блокират въвеждането на новите бандероли поне до есента, когато ВАС ще се произнесе.

От Министерство на финансите коментираха, че дори и да има жалба, тя не спира въвеждането на бандеролите от 1 юли.

Юристи коментираха, че е възможно да се спре изпълнението на заповедта на министъра, ако тя представлява индивидуален административен акт и в нея не е допуснато предварително изпълнение. Във вторник във ВАС все още нямаха въпросната жалба, за да коментират казуса.

Споделяне

Още от Бизнес