Търговци на дървесина излизат на протест срещу забраната за износ

Твърдят, че 8 хил. души ще останат без работа и отричат да са "дървената мафия"

Снимка: БГНЕС (архив)

Износители на дървесина ще протестират в сряда пред Народното събрание заради влязлата в села от 10 март тримесечна забрана за износ на дървесина. Според тях тя няма да реши проблемите с незаконната сеч, а ще донесе 40 млн. лв. загуби за фирми, които не са "дървената мафия", плащат си данъците, но ще трябва да освободят 8 хил. работници. Фирмите имат готовност за протести и по места.

Нашият сектор няма нищо общо с незаконната сеч, заяви Димитър Николов, износител на дървесина, на пресконференция. По думите му над 100 фирми от бранша са застрашени от бърз фалит в следващите три месеца, а други 800 свързани браншови компании ще бъдат косвено засегнати.

Търговците също така посочват, че мораториумът върху износа ще остави по складовете дървен материал, който не може да се ползва от българските дървопреработвателни фирми, и единствено може да бъде изнасят на външния пазар. По думите на Огнян Огнянов, от България годишно се изнасят около 900 хил. кубика такъв материал.

"Има около 10-15 процента от целия добив у нас, който не отговаря на изискванията на българския преработвател и единственият път е износ", заяви той. По думите му това е излишна като количество, качество и вид дървесина.

"Дървесина от клони, които са под осем сантиметра, която нашите заводи не могат да преработват. Имайте предвид, че 20 процента от пазара в момента ни се свива. Толкова е била дървесината, около 16 процента. Икономически означава, че ние сечем 16-20 процента по-малко дървесина, което означава, че трябва да съкращаваме работници, а вие знаете, че има населени места, където основният поминък е дърводобивът", коментира собственикът на фирма за износ на дървесина от град Камено Жельо Вардунски, цитиран от БНР.

Според него, заради бързо наложената забрана търговците не са успели да реализират продукцията, която е предвидена за износ по сключени вече договори. По думите на Вардунски 42 фирми от Бургаския регион ще се включат в утрешния протест на жълтите павета.

Наричат "дървена мафия" фирми, които са извън сивия сектор и си плащат данъците, допълни той. По думите му, срещу незаконната сеч трябва да се противодейства с мерки за засилване на контрола, а не със забрана за износ с дървесина.

Лесовъдът Бойко Неделин посочи, че сечта у нас е под прираста и че няма никаква връзка между незаконната сеч и износа, каквато е целта на забраната.

Споделяне

Още от Бизнес