Търговци на медицински изделия отново протестираха заради неизплатени суми

Представители на фирми, занимаващи се с внос и производство на помощни медицински изделия, отново излязоха на протест пред социалното министерство във вторник заради неизплатени суми.

Протестиращите обясниха, че не им е платено за част от предоставените от тях изделия, а в същото време нямат право да спрат предоставянето на помощните средства на хора с увреждания.

Зам.-министърът на социалната политика Валентина Симеонова се срещна с част от протестиращите. Тя съобщи, че за 2009 година дължимите средства за помощнo-технически средства са в размер на 10.7 млн. лв.

В началото на март министерството очаква да получи субсидии от Министерството на финансите за изплащане на дължимите суми.

Длъжници сме на фирмите и оценяваме всичко, което вие правите за хората, каза по време на разговора заместник-министър Симеонова. Тя съобщи, че през януари са били изплатени 7 066 364 лв., a през февруари – 1 711 418 лв.

Миналата година стана ясно, че помощни средства и медицински изделия са били изписвани без получателят им да бъде прегледан и в много случаи без той да има нужда от тях, а от това се е облагодетелствала стройна система от членове на лекарски комисии и фирми на техни родственици.

В резултат на това бюджетът за тези изделия за цялата година бе похарчен още до лятото, което накара министерството да започне проверки и да спре плащанията в съмнителните случаи. Заради липсата на пари обаче не бе платено както на нелоялните, така и на лоялните фирми. Представители на фирмите за медицински изделия вече няколко пъти излизаха на протести и министерството им обещаваше да се разплати.

Споделяне

Още от Бизнес