Търговци на стари коли се проверяват за ДДС-измами

Търговци на стари коли се проверяват за ДДС-измами

Заради установено разминаване на данните, декларирани от българските търговци на автомобили втора употреба, и ДДС-декларациите на европейските им партньори, започва проверка дали не извършват злоупотреби. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП) във вторник.

Нарушенията са били установени след анализ на резултатите от обмена на данни по VIES - система за обмен на информация по ДДС в рамките на ЕС.

Те показали, че европейските фирми са декларирали пред данъчните си администрации вътреобщностна доставка, а българските търговци не са декларирали пред НАП вътреобщностно придобиване. Подобни  разминавания са били установени и при български фирми, които транспортират стоки от ЕС с цел извършване на работа и връщането им.

Общият брой на установените разминавания между декларираните данни от българските търговци и европейските им контрагенти е 4200. Те се дължат на технически грешки, недекларирани вътрешнообщностни придобивания от българските фирми и вътрешнообщностни придобивания, при които не е спазен петдневният срок за начисляване на ДДС чрез издаване на протокол.

В резултат от констатираните разлики в информацията са били извършени близо 3000 проверки и са стартирали около 300 ревизии на дружества, при които е установена разлика в данните. Агенцията за приходите е изпратила персонални писма до всички български фирми, който са допуснали грешки в декларациите си, допълниха от НАП.

Споделяне

Още от Бизнес