Търговци на ток подозират нови борсови измами

Този път проблемът са обявени прекалено ниски цени от купувачи

Търговци на ток подозират нови борсови измами

Обявени на борсата за ток 12  търга за закупуване на електроенергия от три компании да бъдат анулирани, заради подозрения в подготвяни манипулации, настояха от Асоциацията на търговците на енергия в България (АТЕБ) в писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, регулаторният шеф Иван Иванов и директорите на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов и на самата борса за ток Константин Константинов.

Според организацията, силно подозрителни и изглеждащи като нагласени са обявените в последния момент в петък търгове за закупуване на електроенергия, които са насрочени за 24 и 25 юни – понеделник и вторник. По четири процедури са заявили пернишкия завод "Стомана Индъстри", търговецът на ток "Загора Енерджи", който осигурява електроенергия за дружествата от структурата на Холдинг "Загора", и търговецът "Енерджи МТ".Те търсят различни количества електроенергия за различни срокове през настоящата и следващата година, като за 2020 г. се търсят и твърди доставки на фиксирана цена за цялата година. Търсените от купувачите цени логично са ниски – в диапазона 81 – 85 лв./МВтч.

Според АТЕБ обаче е съмнително, че и 12-те търга са обявени на сходни цени, с разлика от няколко минути с последния момент. Организацията смята, че параметрите на заявките са такива, че зад тях прозира като продавач АЕЦ "Козлодуй" и ако изтъргува своята енергия на тези цени, държавната енергетика ще е ощетена. При насрочени първи търгове за 8 и 9 часа в понеделник, останалите играчи на борсата нямали възможност да реагират със свои заявки.

"Ако те (търговете) бъдат реализирани, ще бъде продадена електроенергия на стойност 172 млн. лева на цени значително под пазарните (спрямо унгарските котировки тези количества са на стойност 227 млн. лв). Това е най-възможният сценарий, но ако всички търгове бъдат реализирани, тогава говорим за електроенергия на стойност 208 млн. при пазарна цена от около 276 млн. или ощетяване на сектора с 68 млн. лв. в този случай", посочва се в писмото.

Търговците на ток обръщат внимание на това, че за понеделник държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" е обявила търг за продажба на сходен продукт, но за цена от 134.52 лв./МВтч.

Асоциацията настоява "въпросните търгове да бъдат отменени, тъй като представляват риск за пазара и концентриране на големи количества евтина електроенергия в определени пазарни участници (инициаторите на търговете)".

В писмото се припомня, че за 14 март и 30 април тази година е имало обявени подобни търгове и те са били спрени, което асоциацията настоява да се случи и сега.

"Понеже това са поредните такива търгове от началото на годината, обявени на подпазарни цени и таргетиращи държавните централи, сме предложили, за да не се стига вече до подобни ситуации държавните централи в структурата на БЕХ да не могат да участват в търгове за покупка", заявяват още от АТЕБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес