Търговци обвиняват държавата, че бездейства срещу незаконния износ на лекарства

Търговци обвиняват държавата, че бездейства срещу незаконния износ на лекарства

Проблемът с недостига на лекарства у нас е свързан с незаконния им износ и бездействието на държавата срещу него. Това заявяват в отворено писмо до здравното министерство и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ).

В него се посочва, че паралелната търговия принципно е от полза. "Искаме да припомним, че паралелната търговия с лекарства единствена създава реална конкурентна среда и подпомага регулирането на цените на лекарствените продукти в държавите-членки, в т. ч. и в България и поради това следва да бъде защитавана, толерирана и насърчавана“, се казва в позицията на търговците.

“Въпросът с недостига на лекарства е комплексен и решението му също трябва да е комплексно. Недостигът на лекарства е общоевропейски проблем, който Европейската лекарствена агенция (EMA) свързва със следните основни причини: недостиг на суровини при производството на лекарствени продукти, проблеми със спазването на изискванията на добрата производствена практика в производствените процеси, спиране от производство на остарели лекарства или на такива с ниска рентабилност, проблеми свързани с логистиката при снабдяването на аптеките и едва след това с износ между страни-членки“, посочват от асоциацията.

Оттам смятат, че държавата игнорира незаконния износ и именно това води до потенциален недостиг и излагане на риск терапията на пациентите.

“У нас буди недоумение систематичността, с която институциите продължават да не предприемат вменените им по закон отговорности и задължения срещу незаконния износ и да насочват усилията си срещу законната дейност, докато биха могли въз основа на несложен анализ на риска да идентифицират, проверят и санкционират незаконните действия“, казват от организацията.

“БАРПТЛ подкрепя въвеждането на истински информативен режим с цел събиране и анализ на данни за количествата налични лекарства и базирано на факти установяване на причините за недостига на лекарства в страната, включително прекратяване на незаконния износ през аптеки. Това по наше мнение може да се изпълни единствено с изграждането на електронна информационна система, обхващаща всички звена от сложната доставна верига на фармацевтичния пазар, а именно – фармацевтичните производители, търговци на едро и търговци на дребно“, гласи още писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?