Търговци ще изгорят с лотобилети за 40 млн. лв.

Президентът подписа указа за закриването на частните лотарии

Търговци ще изгорят с лотобилети за 40 млн. лв.

Търговци на лотарийни билети се оплакаха в петък, че ще изгорят с талони за близо 40 млн. лв. заради закриването на "Националната лотария".

Промените в Закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов, са довели до загуби за търговците и невъзможност нито да продават билетите, нито да ги върнат, защото сметките на фирмата "Ню геймс" са запорирани, заяви Борис Борисов, дистрибутор на лотарийни билети, на пресконференция в пресклуба на БТА в Сливен.

По думите на Борисов 18 000 фирми в цялата страна ще претърпят загуби от близо 40 млн. лв. По данни на шефа на "Националната лотария" Димитър Ганев към октомври 2019 г. дистрибуторската мрежа на лотарията е с 16 000 обекта.

Закриването на частните лотарии се очаква да стане идната седмица, след като в петък следобед стана ясно, че президентът Румен Радев е подписал указа със законовите промени. От деня на влизането в сила на измененията лицензите на двете действащи частни лотарии ще се обезсилят.

От Държавната комисия по хазарта вече съобщиха, че продаването на лотарийни талони след влизането в сила на законовите изменения ще се води нелегален хазарт и ще се санкционира.

До момента няма официална информация от "Националната лотария" как ще протече процесът по приключване на лотарийните игри, които вече стават държавен монопол. На сайта на лотарията – 7777.bg, се промотират други онлайн хазартни игри, за които дружествата не губят лиценза си – онлайн казино, лото, спортни залагания и покер.

Търговците настояват държавата да организира връщането на непродадените билети от моментната лотария и възстановяването на вложените от тях пари.

Досега лотарията плащаше на дребните търговци не кеш, а с нови билети.

Според Борис Борисов ще се наложи затваряне на павилиони, които са се занимавали с разпространението на талоните за търкане.

Търговците са недоволни, че забраната за продажбата на лотарийни билети е станала рязко, без гратисен период за продажба и изплащане, но никъде не са описани редът и начинът за връщането им на организатора на играта.

Именно от сметките на фирмата - организатор те искат да им бъдат възстановени загубите под контрола на държавата.

Борис Борисов заяви от името на колегите си, които в Сливенско и Ямболско са имали 640 обекта, че се надяват на диалог с държавната власт. Търговците обмислят и дали да излизат на протест или да заведат колективен иск за връщане на вложените от тях пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?