Търговци ще изгорят с лотобилети за 40 млн. лв.

Президентът подписа указа за закриването на частните лотарии

Търговци ще изгорят с лотобилети за 40 млн. лв.

Търговци на лотарийни билети се оплакаха в петък, че ще изгорят с талони за близо 40 млн. лв. заради закриването на "Националната лотария".

Промените в Закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов, са довели до загуби за търговците и невъзможност нито да продават билетите, нито да ги върнат, защото сметките на фирмата "Ню геймс" са запорирани, заяви Борис Борисов, дистрибутор на лотарийни билети, на пресконференция в пресклуба на БТА в Сливен.

По думите на Борисов 18 000 фирми в цялата страна ще претърпят загуби от близо 40 млн. лв. По данни на шефа на "Националната лотария" Димитър Ганев към октомври 2019 г. дистрибуторската мрежа на лотарията е с 16 000 обекта.

Закриването на частните лотарии се очаква да стане идната седмица, след като в петък следобед стана ясно, че президентът Румен Радев е подписал указа със законовите промени. От деня на влизането в сила на измененията лицензите на двете действащи частни лотарии ще се обезсилят.

От Държавната комисия по хазарта вече съобщиха, че продаването на лотарийни талони след влизането в сила на законовите изменения ще се води нелегален хазарт и ще се санкционира.

До момента няма официална информация от "Националната лотария" как ще протече процесът по приключване на лотарийните игри, които вече стават държавен монопол. На сайта на лотарията – 7777.bg, се промотират други онлайн хазартни игри, за които дружествата не губят лиценза си – онлайн казино, лото, спортни залагания и покер.

Търговците настояват държавата да организира връщането на непродадените билети от моментната лотария и възстановяването на вложените от тях пари.

Досега лотарията плащаше на дребните търговци не кеш, а с нови билети.

Според Борис Борисов ще се наложи затваряне на павилиони, които са се занимавали с разпространението на талоните за търкане.

Търговците са недоволни, че забраната за продажбата на лотарийни билети е станала рязко, без гратисен период за продажба и изплащане, но никъде не са описани редът и начинът за връщането им на организатора на играта.

Именно от сметките на фирмата - организатор те искат да им бъдат възстановени загубите под контрола на държавата.

Борис Борисов заяви от името на колегите си, които в Сливенско и Ямболско са имали 640 обекта, че се надяват на диалог с държавната власт. Търговците обмислят и дали да излизат на протест или да заведат колективен иск за връщане на вложените от тях пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес