Търговци ще съдят общината заради ремонта на "Граф Игнатиев"

Търговци ще съдят общината заради ремонта на "Граф Игнатиев"

Съдебен иск срещу Столичната община за пропуснати ползи ще заведат собственици на бизнеси по ул. "Граф Игнатиев". Те настояват и за обезщетение от местната администрация заради това, че продължаващият от май месец ремонт е ударил сериозно оборотите им, а доста от търговците затвориха магазините си.

Инициатор на колективния иск срещу общината е Диана Дамянова - собственик на заведението "Мекици и кафе". Преди години Дамянова беше медиен съветник на собственика на "Лукойл" Валентин Златев. За него премиерът Бойко Борисов обясни, че има витаещи съмнения, че е свързан с фирмата "Джи Пи Груп", която работи по обновяването на ул. "Граф Игнатиев". Дамянова обясни, че е събрала 20 подписа до момента, а всеки собственик на пострадал бизнес ще има претенции за поне 20 000 лева.

В опит да тушират недоволството на собствениците на търговски обекти в тази част на града общински съветници от ГЕРБ, представители на общината и на строителя се срещнаха с част от тях в петък вечер в Столичната библиотека. Хората изразиха недоволството си от липсата на комуникация за етапите на ремонта и организацията на движение, както и от начина, по който се обезопасява строителната площадка, през която минават стотици пешеходци всеки ден. Според тях има хора, които са пострадали при преминаването през ремонтираната улица.

Търговците поискаха обезщетения от общината, както и ясни срокове за приключване на ремонта. И по двете искания обаче към момента отговор няма.

Според собствениците на бизнеси общината може да ги обезщети с плащане на част от наема за обектите, безплатно място за паркиране, тротоарно право или реклама. Възможностите за подобни компенсации тепърва ще се обсъждат.

От местната власт се ангажираха хората да получат достъп до ясен график за ремонта. Колкото и да е ясен този график, към момента никой не може да каже кога ремонтът на ул. "Граф Игнатиев", прилежащите улици и площади ще приключи. По договор "Джи Пи Груп" има 300 дни да завърши обекта. Срокът започва да тече от 7 май, но може да бъде удължен по непредвидени и независещи от изпълнителя обстоятелства като лошо време, например.

Според "Джи Пи Груп" към момента всичко върви по график и са минали 123 дни от предвидените 300. Проблемът е, че преди започването на ремонта от общината дадоха нереалистични срокове за приключването му. Първо се твърдеше, че "Граф Игнатиев" ще е готов преди зимата. След това беше посочено, че поне трамваят ще тръгне до октомври, после до средата на октомври, а сега срокът е евентуално краят на ноември. Това обаче няма да реши проблемите на търговците, тъй като работата по тротоарите пред входовете на търговските обекти ще продължи и след пускането на трамвая.

Зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев обяви, че до Коледа по обекта ще се работи усилено, а ако завили дъжд или сняг работниците ще опъват шатри. "Работи се така, че в следващите 20 години тази улица да не се пипа за нищо на света", каза Крусев, имайки предвид, че работата трябва да бъде свършена добре, за да не се налага ремонт на ремонта, както се случва при почти всяко обновяване на пространства в София.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес