Търговци в Слънчев бряг се оплакаха на прокурора от нови такси в курорта

Търговци в Слънчев бряг се оплакаха на прокурора от нови такси в курорта

Сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и до регионалния министър Екатерина Захариева е подал Съюзът на собствениците в Слънчев бряг заради въведени от началото на април нови такси за достъп до курорта на доставчиците на стоки за хотелите и магазините, за паркиране на таксита и автомобили на гости и дори за извършване на обиколки на баровете от дошлите на алкохолен туризъм.

 

Според организацията с приемането на тези такси ръководството на дружеството “Слънчев бряг“ АД, което управлява инфраструктурата в курорта създава пропускателен режим и правила за движение и паркиране на територията на комплекса, като незаконно ограничава достъпа на всички лица, извършващи търговска дейност.

 

В сигнала се посочва, че в курорта отново се въвеждат такса за достъп, SMS паркиране и репатриране на автомобилите, отново се определя график за зареждане и такса за това срещу стикер, както и много други правила за движение и влизане в комплекса. Определени са и такси за провеждане на мероприятия от типа “бар-кроул” (вar crawl), които се заплащат от всеки един от туристите, участващи в мероприятията. Таксата се заплаща за това, че туристите преминават по уличната мрежа на к.к. “Слънчев бряг – изток” от едно заведение до друго.

 

Всички мерки са свързани с достъпа до уличната мрежа и извършването на търговска дейност в комплекса, срещу което “Слънчев бряг” АД получава икономическа облага, оплакват се собствениците на хотели и магазини.

 

Съюзът допълва, че има съдебни решения, които посочват, че заповедите за събиране на такси са нищожни, и че “Слънчев бряг” АД няма характер на административен орган, оправомощен да издава заповеди за урегулиране на пътната мрежа.

 

Хотелиерите настояват да се направи прокурорска проверка по въпросите и да се вземат незабавни мерки за спиране на незаконните действия от страна на “Слънчев бряг”.

 

Съюзът на собствениците иска и незабавна отмяна на съгласуваните от МРРБ схеми за разполагане на временни обекти на “Слънчев бряг АД” върху улично –алейната мрежа в курортния комплекс. Хотелиерите посочват, че тя безспорно е публично-общинска собственост и с нея може да се разпорежда компетентен орган община Несебър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?