Търговците на горива се канят да продължат с протестите

Сн. БГНЕС

Търговци на горива от малки бензиностанции, както и дистрибутори протестираха във вторник в и около София. Поводът е законопроект, който предвижда търговците на горива да блокират големи суми под формата на банкови гаранции, както и да имат определен уставен капитал, за да продължат да работят.

Собствениците на малки бензиностанции твърдят, че тези правила биха били непосилни за тях и ще ги изхвърлят от пазара. Те настояват изискванията към тях и към големите вериги да са различни и да са съобразени с големината на бизнеса им.

Протестът започна с шествие, в което се включиха автоцистерни. Те се движеха преди обяд по Северната скоростна тангента на София в посока кв. "Люлин". В шествието участваха около 100 камиона.
Собствениците на малки бензиностанции планираха да влязат с цистерните в столицата, но не бяха допуснати. Иначе те трябваше да шестват по някои от най-натоварените софийски булеварди.

По-късно стотина души се събраха на протести и пред парламента, където пък трябваше да тече дебатът по вота на недоверие срещу правителството. Недоволните поискаха да се срещнат с народни представители, но с изненада разбраха, че всички са си тръгнали, предаде БГНЕС.

Търговците на малки фирми се заканиха, че протестът ще продължи в сряда пред Министерския съвет.

Според законовите промени, обсъждани в парламента, се въвежда регистрационен режим за фирмите, завишени банкови гаранции и изискване за капитал на дружествата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес