Търговците на горива ще се регистрират безплатно

Отложена бе само наредбата за прилагането на спорния закон, от който отново има недоволни

Търговците на горива ще се регистрират безплатно

Отпада банковата гаранция при регистрация на търговците на горива, няма да има изисквания и за уставен капитал, решиха депутатите в четвъртък при приемането на второ четене на поправките в оспорвания от едрия и дребния бизнес закон, регламентиращ дейностите с нефт и нефтопродукти. Той влезе в сила на 28 януари, но още преди това правителството поиска отлагането му до 1 юли, за да се коригират неуредиците, които недомислени негови текстове създават.

В крайна сметка отложено бе само влизането в сила на наредбата за прилагането на закона, за която министърът на икономиката Емил Караниколов обяви миналата седмица, че всъщност е готова. Миналата седмица пък Министерският съвет гласува бюджет от близо 2.7 млн. лв. за създаването на дирекция в това ведомство, която до води регистъра на фирмите, занимаващи се нефт и нефтопордукти.

Банковата гаранция при регистрация на търговските обекти, работещи с нефтопродукти, беше проблем още при обсъждането на проектозакона. Тогава тя беше 200 хил. лв., при окончателното гласуване бе намалена на 20 хил. лв., а сегашните поправки премахват обезпечението.

"В малките населени места има обекти, за които тези 20 000 бяха много. В момента няма никаква административна или финансова тежест. Регистрацията ще бъде безплатна", посочи председателят на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров – Ревизоро от "Обединените патриоти".

По думите му в момента 400 000 обекта са регистрирани. "Благодарение на това, че ние конкретизирахме кои са земеделски с всичките изисквания, те се обособиха като обекти", коментира Димитров. Конкретизирани са обектите, които ще могат да се зареждат от ведомствени бензиностанции. "Това са строители, миньори, преработватели на отпадъци, транспортни фирми, концесионерски обекти", обясни той.

"Проблем остава за едни обекти, които не са нито земеделски, защото е ясно кои са земеделски, нито са вътрешни, а до този момент не са решили да се регистрират. Те ще имат проблем, защото може би никога през живота си не са били регистрирани и сега има дълга процедура", каза депутатът от ОП..

Отпадането на банковата гаранция бе прието във вторник от комисията на Ревизоро по предложение на ДПС. Премахва се и изискването за капитал от 1 млн. лв. и 500 000 лв. гаранция за търговците на пропан-бутан.

Приетите поправки реално удовлетворяват исканията и на дребните търговци, които се оплакаха, че тежките финанси изисквания за регистрация ще ги фалират и ще се повишат цените на горивата, и тежката индустрия, която имаше проблем с изискваното зареждане на машините на стационарни бензиностанции.

Въпреки приетите отстъпки Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, които бяха на заседанието на ресорната парламентарна комисия не останаха доволни.

"Искаме законът за горивата да бъде спрян. Проблемът не е само в 20-те хиляди лева гаранция. Искаме на регистрационен режим да бъдат поставени износът и вносът. Те са основните генератори на сива икономика", заяви Симо Симов от сдружението.

Българската минно-геоложка камара и КРИБ също настояха законът да бъде спрян, но реално това не се случи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?