Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Търговците на горива ще внасят банкови гаранции за поне 50 хил. лв.

Обезпечението от 20% върху стойността на доставките трябва да спре данъчните измами, според МФ

0 коментара
Търговците на горива ще внасят банкови гаранции за поне 50 хил. лв.

Търговците на течни горива да внасят обезпечения под формата на банкови гаранции, пари по сметка или чрез ценни книжа на стойност 20 на сто от извършените от тях доставки през предходната година, но не по-малко от 50 хил. лв. за дистрибуторите, които реализират обеми под 25 хил. лв. Това предвиждат предложени от Министерството на финансите допълнения в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), които са публикувани в сряда на сайта на ведомството за публчно обсъждане.

Сред мотивите на министерството за въвеждането на това изискване, срещу което вероятно ще се обявят дистрибуторите, е "предотвратяване на възможностите за злоупотреби чрез ефективна превенция и борба с данъчните измами в областта на данък върху добавената стойност".

Мярката се взема след анализ на Националната агенция по приходите, който сочи тенденция за нарастване на загубите за държавния бюджет от непълното отчитане на приходи от продажби на твърди, течни и газообразни горива от търговците. Докато през 2013 г. щетата за хазната от укриване на продадени количества е била 55 млн. лв., година по-късно вредата вече е 99 млн. лв., а оценката за 2015 г. сочи 109 млн. лв. по-малко приходи от тази дейност.

Тези измами влияят зле и на търговците с горива, които не участват в схемите по укриване на данъци, тъй като техните цени в резултат на това, че са на светло, са по-високи от нелоялните дистрибутори.

"Данъчните измами с ДДС са едни от най-сложните социално-икономически негативни явления, които оказват изключително отрицателно въздействие върху икономиката на страната. Тези незаконни действия лишават бюджета от значителни по размер приходи, като едновременно с това оказват негативно влияние върху пазарната среда и конкуренцията, икономическото развитие и инвестициите, подкопавайки реалната икономическа дейност,", аргументират се от финансовото министерство.

То посочва, че най-рискови за измами са вложителите в данъчните складове (66,3% от броя на вложителите в данъчни складове през 2015 г. се идентифицират като рискови лица), както и лица, посредници в търговията с течни горива.

Министерството обяснява и кои са най-честите схеми за укриване и невнасяне на данъци от доставчици на течни горива.

Сред тях е регистрация по ЗДДС на нови фирми, извършващи фиктивна дейност до момента на възникване на задължение за плащане на данъка. Тогава те стават неоткриваеми и събирането на данъка върху обявените от тях доставки става невъзможно.

Друг начин е купуване на течни горива, документирани с фалшиви разходо-оправдателни документи, издадени от фиктивни доставчици, които нямат възможност да извършат фактурираните и декларирани доставки и/или не се намират на посочените от тях адреси на управление/кореспонденция. Тези покупки се регистрират в счетоводните документи с цел неправомерно приспадане на данъчен кредит и отчитане на разходи в по-голям размер.

Тъй като търговците на горива са много голям брой и дейността им е 24-часова, административният контрол върху тях не може да е много ефективен, признават от ведомството и смятат, че новият механизъм ще свърши по-добра работа срещу злоупотребите при отчитането на продажбите на горива.

Така при учредяването на банкови, парични или с ценни книжа обезпечения приходната агенция ще може да си тегли от тях сумите за горивата, които установи, че не са декларирани от тъгровеца, и ще пресече далаверите с фиктивните фирми.

Със законопроекта се предлага Националната агенция за приходите да създаде и поддържа електронен публичен регистър, в който ще се вписват идентификационни данни за лицата, предоставили обезпечение, размерът на обезпечението и срокът на действие на обезпечението. Целта на предложението е да се осигури правна сигурност за получателите по доставки на течни горива, че техните доставчици са обезпечили задълженията си за ДДС и в случаите на укрит данък от доставчик претенцията на държавата да не бъде насочена към получателя по доставката.

С цел осигуряване ефективност на предлаганата мярка се предвижда както възможност да бъде прекратена регистрацията на ЗДДС на лице, което не е предоставило в пълен размер обезпечението или не е предоставило обезпечението в срок, така и налагането на административнонаказателна санкция, пише в мотивите на Министерството на финансите.

Предвижда се в едномесечен срок то влизането в сила на изискването за обезпечение то да бъде предоставено от търговците. Ведомството посочва, че за въвеждането на промените няма да има нужда от допълнителни финансови средства за бюджета.

С проекта не се въвеждат норми на правото на Европейския съюз, поради което не се налага по акта да бъде изготвена справка за съответствие с европейското право, допълват от МФ.

Обсъждането на проекта ще продължи до 1 юни, след което трябва да се внесе за одобрение в Министерския съвет и оттам за гласуване в парламента.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.