Търговците на ток набъбнаха до 32-ма

Търговците на ток набъбнаха до 32-ма

Лицензираните от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) дружества за търговия с електрическа енергия на свободния пазар вече са 32, става ясно от специална информационна брошура, която ДКЕВР пуска от вторник в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Плевен. Брошурите ще бъдат разпространявани от електроразпределителните дружества в пунктове за заплащане на сметките за ток.

В тях се обяснява как битовите потребители могат да си изберат търговец на ток, ако предпочетат да излязат на либерализирания от 1 юли 2007 г. енергиен пазар. Описани са и гаранциите, които регулаторът им дава, че няма да останат без снабдяване в случай, че решат да се откажат от търговеца и да изберат друг или да се върнат към доставчиците, които играят на регулирания пазар – дружествата на електроразпределителните предприятия, контролирани от CEZ, E.ON и EVN. Посочено е и какво съдържат месечните известия от свободните търговци на ток.

„Изготвихме тази брошура от позицията си на институция, която стимулира развитието на конкурентен енергиен пазар и осигурява равнопоставеност, както между енергийните предприятия, така и между потребителите", посочи председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов. Според него е рано да се очаква сериозна конкуренция на енергийния пазар за бита, но всяка стъпка в тази посока е положителна.

На същото мнение са и търговците на ток, които са дружества на основните играчи в енергетиката като НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица 3" на бизнесмена Христо Ковачки, "Енемона", "Енергийна финансова група", тримата собственици на ЕРП-ата CEZ, E.ON и EVN, на гръцката Пи Пи Си, която искаше да купи ТЕЦ "Бобов дол", но процедурата бе прекратена, както и фирмата на БДЖ – "ТРЕН" и др.

Според дружествата за продажба на електроенергия битовите потребители ще предпочитат защитата на регулирания пазар, където ДКЕВР определя цените, пред свободния, докато регулаторът продължава изкуствено да занижава  тарифите и да резервира евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй" за контролираната търговия. Така цените на свободния пазар излизат по-високи и потребителите нямат интерес да сключват индивидуални договори за доставка на електроенергия с избрания от тях търговец.

От CEZ посочват, че вариантът за истинска либерализация на пазара е да се оставят по-големи количества от произвежданата електроенергия за свободния пазар или включването на бита в свободната търговия да стане задължително, както това било в някои европейски страни.

Споделяне

Още от Бизнес