Търговците спекулират, готвят ново поскъпване

Търговците спекулират, готвят ново поскъпване

Търговците спекулативно вдигат цените на животинските продукти, оправдавайки се с повишението на зърното, заявиха в четвъртък на пресконференция от Съюза на производителите на комбинирани фуражи. Поскъпването не е заради увеличението на цените на фуражите, търговците изпревариха очакваните цени от зърното нова реколта. Ще има нови опити за повишаване на животинските продукти, когато наистина излезе пшеницата от тазгодишната реколта, твърдят от браншовата организация.

По нейни изчисления спрямо миналата година цената на комбинираните фуражи се е вдигнала с 20 процента, докато месата и животинските продукти са се повишили с над 60 процента с оправданието, че поскъпва зърното.

Пшеницата, която е около 70 на сто от състава на смеските, е поскъпнала на 100 процента, но това не е спекулативно, обясниха от съюза. Увеличението на цените на фуражите е значително по-малко, защото се използва зърно от стара реколта и има снижаване на печалбата в бранша наполовина, допълниха представителите му.

Проф. Любомир Драганов, член на Управителния съвет на Съюза на производителите на комбинирани фуражи изрази учудването си от драстичния скок на млечните продукти, някои от които вдигнаха цените си до 80 процента. "Фуражите предимно за преживни крави са поскъпнали с 25 процента, а изкупната цена на млякото стои същата", каза той.

Цените на фуражите оттук нататък ще следват ръста на цените на зърно-житните култури, но това не дава основания да се очаква ново поскъпване на месото и животинските продукти, тъй като вече се е отразило на пазара, коментираха от съюза.

Споделяне

Още от Бизнес