Търкиш еърлайнс отмени забраната стюардесите да си слагат ярко червило

Търкиш еърлайнс отмени забраната стюардесите да си слагат ярко червило

Турската национална авиокомпания Търкиш еърлайнс отмени забраната стюардесите от компанията да носят червило и лак в ярки тонове. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Темел Котил, цитиран от Ройтерс, след като забраната вдигна шум сред турските секуларисти, опасяващи се, че страната става прекалено ислямска.

Националната авиокомпания съобщи в началото на месеца, че употребата на червено и тъмнорозово червило и лак за нокти нарушават "визуалната цялост" на персонала. Котил обаче каза, че забраната е била издадена от по-дребни чиновници в компанията, без те да се консултират с висшето ръководкство.

"Що се отнася до червилото, ние нямаме проблеми, но някои по-нискостоящи ръководители са изготвили забраната, без да ни попитат, този документ изтече в медиите и стана голям въпрос", каза Котил пред репортери в Лондон.

Попитан важи ли зарбраната, Котил, който е американски възпитаник и ръководи компанията от 2005 г., каза "не" и потвърди, че стюардесите могат да носят каквито си искат червила и лакове.

"Както знаете, някои хора в Турция са малко чувствителни по тези въпроси. Ние обаче сме голяма глобална компания и знаем какво правим", каза директорът.

Информациите за планираната забрана породи разгорещени спорове и много жени качиха в интернет пространството свои снимки, на които са начервени с ярко червило, за да протестират срещу новата забрана. Заместник-председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Гюрсел Текин окачестви забраната като "перверзия".

През февруари компанията Търкиш еърлайнс реши да премахне услугата за сервиране на алкохол в самолетите, извършващи вътрешни полети в Турция. По същото време реакции и критики заляха социалните мрежи в Турция след изтичането на снимки, представящи консервативен проект за униформи на членовете на екипажа на Търкиш еърлайнс.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?