Търновският кмет призна, че той е бил изнудваният с 500 000 евро

Кметът на Велико Търново Румен Рашев заяви, че никога не е търсил подкрепата на“високопоставени лица“ за водените срещу него няколко следствени дела, а разчитал само на "закона и на защитата на адвокатите“ си. На специална пресконференция в понеделник Рашев обяви, че "рекетът“, на който е бил подложен през последните седмици, е именно заради водените срещу него дела, които са под надзора на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Рашев каза, че неизвестни лица са му предложили съдействието на "три публични личности, заемащи високи постове в държавата", да решат в негова полза делата, ако плати 500 000 евро.

Миналата седмица бяха арестувани 7 души от Пловдив, Варна и София, защото поискали 500 000 евро от един човек, за да му "оправят проблема“, като обяснили, че парите ще бъдат дадени на "високопоставни държавни служители“.

В неделя четирима от задържаните бяха оставени за постоянно в ареста от Софийския районен съд, за двама не бяха представени доказателства и те бяха освободени, а седмият бе пуснат непосредствено след ареста, защото е било преценено, че е свидетел.

"Първият контакт с мен бе осъществен на 14 септември, когато бях призован в следствения отдел на Окръжната прокуратура. Там бях привлечен като обвиняем по дело за превишаване на власт и за облагодетелстване на частна строителна фирма от Велико Търново", обясни кметът на Велико Търново.

По думите му, след като процедурата в следствието приключила, получил от непознат номер последователно два SMS-a с един и същи текст "Г-н Рашев във ваш интерес е да се срещнем във връзка с повдигнатите обвинения".

По-късно му се обадила жена, която той поканил на среща в своя кабинет в общината. Тя му обяснила, че е изпратена от високопоставени личности, като не съобщила на глас техните имена, а ги посочила, написани в бележник.

"От този разговор и от последвалите срещи с другите лица от тази група останах с впечатление, че става дума за разследване за замяна на 53 дка гора срещу общински дълг във Велико Търново, което се води от прокуратурата в Русе“, посочи още той.

Рашев допълни, че подобно изнудване се случва за пръв път в живота му и след разговори с адвоката му е решил незабавно да уведоми главния прокурор, като е била разпоредена специализирана операция на антимафиотите.

Той уточни, че е дал съгласието си за използването на специални разузнавателни средства при операцията през последните две седмици.

Румен Рашев не посочи конкретни имена на замесени в престъплението, но изрази готовност да съдейства пред следствените органи на всички етапи от разследването.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?