Версията за терористично нападение е все по-малко вероятна

Търсенето и загадките около изчезналия малайзийски самолет продължават

Телефоните на някои пасажери продължават да звънят

Търсенето и загадките около изчезналия малайзийски самолет продължават

Четвърти ден продължава търсенето по въздух и вода на изчезналия в събота с 239 пътници на борда боинг на "Малейжа еърлайнс". Остават неизяснени и загадъчните обстоятелство около този инцидент.

Връзката със самолета "Боинг 777-200" с 227 пътници и 12 души екипаж на борда бе прекъсната на 8 март сутринта около час след излитането на самолета от столицата на Малайзия Куала Лумпур за Пекин. В този момент машината се е намирала над Южнокитайско море на 120 морски мили от град Кота-Бару.

Няколко телефона на пасажери от изчезналия Боинг продължават да звънят, уверяват хора, опитали да се свържат с близките си, съобщава в. "Вашингтон пост". Логичното е тези телефони да не функционират, ако се намират под вода или ако самолетът се е разпаднал на части, отбелязва вестникът.

Сайтът china.org, цитиран от в. "Фигаро, посочва, че 19 семейства са подписали общо комюнике, в което заявяват, че няколко телефонни номера са още активни. Тези близки опитаха да влязат в контакт с властите, за да проследят телефоните и да намерят следите на самолета, но за момента не са получили отговор.

Същевременно се изясни, че илетите, купени за полета на изчезналия малайзийски самолет от двамата пътници с фалшиви паспорти, са били издадени от тайландска туристическа агенция на иранец, съобщи ДПА като се позовава на полицията.

Двата билета са купени в четвъртък от две тайландски туристически агенции в курорта Патая. Те са били резервирани от мъж на име Али, който се обадил по телефона от частен номер от Иран. Билетите били платени в брой от друг иранец, който държи магазин в тайландския курорт. Той е бил разпитан, но полицията не е открила нищо подозрително.

Малайзийската полиция, цитирана от ДПА, съобщи вчера, че единият от пътниците, който е купил два билета с откраднат паспорт за този полет, е иранец, търсещ политическо убежище. По данни на чуждестранни спецслужби той не изглежда да е член на никаква терористична организация, каквито подозрения се появиха, а просто е искал да емигрира в Германия. Става дума за 19-годишен младеж на име Пуриа Нур Мохамад Мердад, който пътувал с австрийски паспорт, откраднат в Тайланд, добавя ДПА, цитирайки главния малайзийски полицейски инспектор Халид Абу Бакар.

Вторият пътник, използвал откраднат паспорт, засега не е идентифициран, добавя Асошиейтед прес.

Заради мистериозното изчезване в събота на боинга, чиито останки още не са намерени, се появиха предположения, че той може би е бил атакуван от терористи. Следователи в Малайзия обаче се отнасят скептично към тази версия, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски и европейски правителствени източници, близки до разследването.

Американски източници смятат, че катастрофата може да е била предизвикана от механични или технически проблеми. В същото време източниците признават, че засега няма обяснение какво се е случило и къде е самолетът. Десетки кораби от десет страни продължават да претърсват водите около Малайзия и Южно от Виетнам.

Против хипотезата за терористично нападение говори фактът, че самолетът не е установил автоматично контакт със системата, която следи данните на полета, след като е изчезнал от радарите, а е бил оборудван с компютър, който автоматично "говори" със сушата чрез кратки съобщения. Освен това на прегледаните няколко пъти сателитни снимки на района, направени от американски шпионски спътници, не се вижда във въздуха да е станала експлозия.

Генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл каза днес, че не вярва случаят да е свързан с тероризъм. "Колкото повече информация получаваме, толкова сме по-склонни да направим извода, че не става дума за случай на тероризъм", заяви Ноубъл.

Китай използва 10 спътника в операцията на издирване на изчезналия самолет, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки вестник "Цзъфанцзюн бао" - орган на китайските въоръжени сили. Основната задача на спътниците е да пращат висококачествени космически снимки на земната повърхност от района на издирвателно-спасителните работи, пише вестникът. Те дават също и сведения за метеорологичната обстановка и улесняват връзката между участниците в операцията. Китай е обещал още да гарантира надеждно функциониране на своята спътникова система за навигация "Бейдоу" за целите на издирването.

Армията на Малайзия смята, че е проследила изчезналия самолет чрез радар до над Малакския проток, съобщи военен източник, цитиран от Ройтерс. Това е много по-далеч от мястото, където за последно самолетът е влязъл в контакт с цивилните диспечери.

Малакският проток, един от най-натоварените плавателни канали в света, минава покрай западното крайбрежие на Малайзия. Авиокомпанията собственик каза в събота, че самолетът за последно е направил контакт на известно разстояние от град Кота Бару.

"Смени курса след Кота Бару и се снижи. Направи го над Малакския проток", заяви цитираният военен източник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?