Търсенето на изчезналия преди 3 г. малайзийски самолет продължава в нов район

Търсенето на изчезналия преди 3 г. малайзийски самолет продължава в нов район

Австралийски експерти определиха нов район за издирване на изчезналия преди три години малайзийски самолет с 227 пътници и 12 души екипаж, предадоха световните агенции.

Новината съобщи Грег Худ, директор на Австралийското управление за безопасност на транспорта. Новата зона е в южната част на Индийския океан. Тя обхваща площ от 25 000 квадратни километра и граничи с първоначалната зона на издирване на самолета, която бе далеч на югозапад от Австралия и бе определена на базата на анализ на данните за последните часове от полета на изчезналия самолет.

Новата зона е въз основа на сателитни снимки, направени от френски сателит на 23 март 2014 г., тоест две седмици след изчезването на самолета на 8 март 2014 г. На кадрите се виждат групи относително еднородни по контури и вид предмети, приличащи на отломки от самолет.

Първоначално издирвателните екипи не са обърнали внимание на тези кадри, защото те били от район, който бил извън пределите на официално дефинираната зона за издирване.

Впоследствие експертите обаче съпоставили снимките с данни от компютърен модел на подводните течения в Индийския океан западно от Австралия и така стигнали до извода, че този малък район северозападно от основната издирвателна зона, може да се окаже мястото, където е паднал самолетът.

По време на издирвателните операции бе претърсена площ от 120 000 квадратни километра. Издирването бе преустановено през януари, но министрите на транспорта на Китай, Малайзия и Австралия казаха, че ако има нова и надеждна информация, то може да бъде възобновено.

Пътническият самолет изпълняваше полет от Куала Лумпур за Пекин в нощта на 8 март 2014 г., когато изчезна. През януари 2015 г. малайзийските власти признаха, че той е паднал в океана и че всички намиращи се в него 239 човека са мъртви.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят