Търсенето на нефт и газ в "Хан Аспарух" продължава още две години с нов сондаж

Търсенето на нефт и газ в "Хан Аспарух" продължава още две години с нов сондаж

Още две години ще продължи търсенето на нефт и газ в дълбоките води на Черно море край Варна в блока "Хан Аспарух". Това реши правителството в сряда, когато удължи договора за проучвателните дейности, извършвани от консорциум между френската "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Респол".

Това е второто удължаване на контракта, който бе сключен през август 2012 г. и обединението плати на правителството 40 млн. евро бонус за получаването на петгодишното разрешително за търсене на енергийни ресурси. Първото бе през септември 2017 г. и само за четири месеца и половина.

“Тотал Е&П България”, в която "Тотал" държи 40 процента, а ОМВ и "Репсол" – по 30%, се ангажира да вложи около 1 млрд. лв. в изследователските дейности и досега е извършила два сондажа в терена. След анализирането на резултатите от първия, през октомври 2016 г. "Тотал" обяви за открит нефт. Резултатите от втория сондаж, който трябва да даде по-добра представа за потенциалните залежи, все публично известни. Миналия декември обаче стана ясно, че се подготвя трети сондаж.

Все още процедурата по подготовката на сондажа върви и не е ясно дали той ще се случи през 2018 г. или догодина, както и колко ще продължи. Още се избира и теренът за новото изследване между три потенциални площадки според анализите на резултатите от приключилия втори сондаж..

По договор компанията има  право има право да поиска общо три удължавания на срока на разрешителното си си за търсене и проучване – два пъти с по две години и веднъж с една.

От правителствената информационна служба посочват, че през сегашното двегодишно удължаване на срока ще бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3 млн. евро.

Тази сума обаче не включва инвестициите за третия сондаж, които са многократно по-големи, обясниха от компанията.

Вероятно след резултатите от това вземане на проби и проучване ще се получи  по-голяма яснота за състоянието на потенциалните запаси на нефт или на природен газ и дали е търговски изгоден добивът на енергийните ресурси, за да се подаде заявление за търговско откритие и да се кандидатства за разрешително за добив.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес