Търсенето на петрол ще расте, водено от развиващите се пазари

Саудитска Арабия с рекордно висок добив през юни

Търсенето на петрол ще расте, водено от развиващите се пазари

Търсенето на петрол ще расте през следващата година, прогнозира в месечния си доклад за състоянието на пазара Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

През 2016 г. световният петролен пазар трябва да е по-балансиран, като потреблението ще расте по-бързо от предлагането. "Импулсът в световната икономика, особено в развиващите се страни, ще допринесе за засилване на растежа при търсенето на петрол", прогнозират от базирания във Виена картел.

Търсенето на суров петрол, произвеждан от ОПЕК, ще нарасне с 900 хил. барела дневно до средно 30,1 млн. барела на ден, се казва в доклада на организацията. Това обаче е с около 1.2 млн. барела под очаквания добив на картела през юни, съобщи "Блумбърг".

Различни оценки сочат, че през юни дневно 12-членната организация е произвела с 283 200 барела повече петрол. Добивът е достигнал 31,378 млн. барела на ден, което е най-високата стойност за последните три години.

Най-големият износител на петрол в света – Саудитска Арабия, също е поставила рекорд по добив, става ясно от данните, предоставени от кралството пред ОПЕК. През юни Саудитска Арабия е произвела 10,564 милиона барела, с което бие предишния си рекорд, поставен през 1980 г.

Новините от ОПЕК обаче не се харесаха на трейдърите. Фючърсите на петрола сорт Брент заличиха 1.8% от стойността си. Цените отстъпиха до 57.70 долара за барел в Лондон, разширявайки загубата от 2.6% от миналата седмица.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?