Търсещи стабилна позиция служители в просветното ведомство са презначавани по пет пъти

В рамките на последните два месеца в Министерството на образованието и науката са били направени 108 назначения и преназначавания на служители, сочи справка от започналите във ведомството проверки за състоянието му. Това съобщи пред журналисти във вторник просветният министър Румяна Коларова, която представи екипа си от заместници и приоритетите на служебното ръководство на министерството.

"Има хора преназначавани от три до пет пъти, за да може да им бъде гарантирана стабилна позиция в министерството. Напълно съм наясно, че има сериозни проблеми, на които трябва да намерим решение, но то няма да се основава на реваншизъм и липса на приемственост", заяви Румяна Коларова.

Тя посочи, че началото на учебната година ще бъде най-значимото събитие в мандата ѝ като не се очаква да има забавяне на откриването на новия учебен процес заради забавени ремонти на училища или заради наводненията.

Сред приоритетите си просветният министър обяви работата по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", училищното и висшето образование.

По сумите на Коларова съществен проблем за работата на министерството е орязването на бюджета му с около 19 млн. лв. заради извършената от подалото оставка правителство на Пламен Орешарски актуализацията на бюджета на НЗОК, но уточни, че то няма да повлияе на учебния процес.

На въпрос за състоянието на министерството, служебният министър заяви, че в рамките на десет дни ще бъде дадена подробна информация. Според справките, които вече са започнали,

Тя гарантира, че учебната година никъде няма да закъснее, включително в наводнените райони на страната.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?