Търсещите убежище в ЕС са намалели рязко миналата година

Търсещите убежище в ЕС са намалели рязко миналата година

По-малко хора са потърсили убежище в Европейския съюз през миналата година. Общият им брой обаче остава по-висок от периода преди мигрантския бум през 2015 г., когато в Европа пристигнаха над 1 милион души и това предизвика политическа криза, която все още разделя ЕС.

Молбите за убежище, подадени в ЕС миналата година, са спаднали с 44% в сравнение с предходната година, сочи публикуваният в понеделник доклад Европейска служба за подкрепа в областта на убежището (EASO). Общо 728 470 са били подадените молби през 2017 г. при 1.3 млн. през 2016 г. Допълнителен спад е регистриран и през първите четири месеца на 2018 г., става ясно от данните.

Над 1 млн. души са влезнали в ЕС през 2015 г., повечето от които сирийци.

Сирия, Ирак и Афганистан остават страните, от които най-често идват хората, търсещи убежище в ЕС – 29% от всички молби.

Броят на подадените молби отразява резкия спад на хората, предприемащи рисковани пътувания през източното Средиземноморие към Гърция и през централното Средиземноморие към Италия. Все повече хора пътуват от Западна Африка към Испания.

Германия продължава да е европейската държава, където най-много бежанци търсят убежище. През миналата година там са подадени 222 560 молби. Следват Италия, Франция и Гърция. Великобритания е на пето място с 33 780 подадени молби или 4.6% от всички подадени в ЕС.

От всички подадени миналата година молби, 954 100 все още чакат решение, включително 443 640 в Германия.

През последните две години ЕС се опитва безуспешно да разработи общи правила за убежище, но разговорите по въпроса дали да има задължителна система за разпределението на бежанци в различните държави, все още са в задънена улица.

Европейските лидери ще дискутират темата отново на срещата си идната седмица. Германски правителствен говорител отрече съобщения в медиите, че извънредни разговори ще се водят този уикенд.

Проблемът с бежанците доведе до разрив в германската управляваща коалиция, но в понеделник стана ясно, че баварският Християнсоциален съюз е дал две седмици отсрочка на канцлера Ангела Меркел, която да се опита да намери общо за ЕС решение по време на срещата между европейските лидери в края на месеца. Ако такова решение не бъде намерено, Германия ще започне да връща масирано мигранти още от границите на страната, заяви германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (ХСС).

Той предлага временен компромисен вариант: от германските граници първоначално да бъдат връщани само онези кандидати за убежище, които са със забрана за влизане на територията на страната. На съвещание на ръководството на ХСС в Мюнхен министърът е обявил в понеделник, че ще издаде съответните разпореждания още в идните няколко дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа