Търсете врага с партиен билет, но не в БСП, ДПС или НДСВ

Правителството няма да допусне дестабилизация на страната заради един конкретен случай, който някой иска да използва за тяснопартийни и личностни интереси. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев, коментирайки искането на опозицията за оставки по повод скандала между директора на Националната следствена служба Ангел Александров и министъра на икономиката Румен Овчаров.


Премиерът Станишев беше принуден чак от другия край на Европа да се изкаже за ставащото в България. Защото то не е приятно за гледане, слушане или мирисане.

Както би могло да се очаква от апаратчик на бивша (не чак толкова) комунистическа партия, макар и млад, той заяви, че вината за ставащото носят неназовани личности, които "използват ставащото за тяснопартийни интереси".

Това, което Станишев пропусна да заяви е, че тези "тяснопартийни интереси" са всъщност, както личи по всичко, на неговата партия и на неговите коалиционни партньори от ДПС и НДСВ.

ДПС, както обикновено, зае изчакващо разочарована позиция на обидено величие: "Не ни пипайте, ние пазим етническия мир. Прокуратурата да каже. Ние нямаме нищо общо."

НДСВ в лицето на единствения си легитимен представител, чието име фигурира в названието на партията и се отличава с ограничено владеене на родния си език, обяви, че ставащото предизвиква голяма интерес, но ще бъде решено от "институциите". Кои са институциите, не е никак ясно, защото те са заети с хвърляне на кал една срещу друга.

От казаното до момента от заинтересованите лица става ясно, че министърът на икономиката и един от лидерите на бившите комунисти от БСП Румен Овчаров е замесен в злоупотребите в “Топлофикация-София”. Очевидно, парите на пенсионерите по стара традиция на БСП, останала от периода на банковите фалити през 1994-96 г. (Жан Виденов), отново са се оказвали в касите на партията столетница, с известни отклонения към виенски и други сметки на частни лица.

Ангел Александров, шефът на Националното следствие, което е нещо като българско ФБР, е искал пари от “Булгартабак” и е лобирал за чуждестранни (турски) хазартни фирми. Така твърдят близки на Овчаров.

Прокуратурата в лицето на главния е не толкова главните прокурори се ослушва, защото са засегнати партийните интереси на всички управляващи партии и каквото и да бъде предприето, ще навреди на Партията. Точно преди изборите.

Какво излиза в крайна сметка? Българското ФБР обвинява българското правителство, че прикрива корумпирани държавни служители. Българското правителство обвинява българското ФБР, че изнудва държавни компании и държавни министерства в полза на определени партии и чуждестранни фирми.

Целият този спектакъл, разиграван между българското правителство и българското ФБР е наблюдаван с хладен разум и горещо сърце от българската прокуратура, която разумно не предприема никакви действия, както всъщност правеше и до този момент.

Всичко това се разиграва в момент, когато българските власти трябва да демонстрират пред Брюксел, че се борят с корупцията по високите етажи на властта. Какъв по-удобен случай от този?

Шансовете обаче не са големи, защото изказването на премиера в далечна Португалия означава, че Партията ще търси отново външния враг - тези хора без имена, които "защитават тесни партийни и личностни интереси".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?