Търси се име на българския Лувър

От Министерството на културата обявиха, че инициират обществен дебат за името на бъдещия Национален музеен комплекс, наричан разговорно "Българският Лувър“.

“Най-големият български музей трябва да носи и хубаво, звучно българско име, затова Министерството на културата започва публичен дебат по тази тема“, съобщиха в четвъртък от министерството. Общественият дебат ще продължи до 31 януари 2012 г.

“Специална експертна комисия, съставена от най-изявени специалисти – изкуствоведи, директори на музеи, архитекти, художници, творци, мениджъри в музейното дело и др. ще класира най-добрите предложения за название на бъдещия национален музей на България“, обясниха от министерството.

За изграждането на музея е осигурено финансиране по Оперативна програма “Регионално развитие”. Предстои обявяване на тръжните процедури, за да може в началото на 2012 г. да започне неговото изграждане.

Предложенията за име на музея могат да се изпращат в Министерството на културата на адрес: София 1000, бул. “Ал. Стамболийски” № 17, дирекция “Културно наследство”, отдел “Музейна дейност и изобразителни изкуства” или на електронен дрес: [email protected]

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?