Търси се "късото съединение" в енергетиката, за да не поскъпне токът

Соларни централи отчитали 32 часа работа в денонощието, юристи пробват преразглеждане на енергийните договори

Търси се "късото съединение" в енергетиката, за да не поскъпне токът

Българското правителство се надява да запази цените на електроенергията същите от 1 юли 2013 г., но резервите как да стане това се очаква да бъдат открити и предложени от започващата идната седмица по искане на служебното правителство проверка от Брюксел на състоянието и регулациите в енергетиката ни. Това стана ясно от думите на служебния премиер Марин Райков и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в сряда преди и след заседанието на кабинета.

 

"Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще реши дали да се повиши цената на тока от 1 юли, но нашата нагласа не е позитивна по отношение на тази хипотеза", заяви Марин Райков.

 

Изявленията идват на фона на внесени от всички енергийни дружества заявления за повишаване на цените по веригата производство, пренос и доставка на електроенергията. Председателят на ДКЕВР  Евгения Харитонова също допусна във вторник вероятността да се стигне до повишение на цената на тока от 1 юли заради ръста на възобновяемите енергийни източници и ако се реши да се намали таксата за пренос на електроенергия, с което да се стимулира износът ѝ и така работата на енергийните мощности да се нормализира.

 

Има резерви, така че токът от 1 юли да не бъде увеличаван, каза Асен Василев пред Нова телевизия в сряда сутринта. От думите му стана ясно, че се очаква те да бъдат открити от европроверката в енергетиката. Малко по-късно това потвърди и Райков, който пред журналисти заяви, че “ефектът от тази проверка ще бъде в полза на българските граждани, защото целта е да се видят къде са резервите, които могат да доведат до по-ниски сметки за ток“.

 

Изкривени взаимоотношения и къси съединения

 

По думите на Василев от експертите на Брюксел се очаква да дадат “реалистичен поглед на това какво се случва в енергетиката. “Това включва и картелни споразумения. Нека да се произнесе Комисията и тогава ще говорим по-конкретно за договорите. Най-важно е да видим по енергетиката къде са изкривените взаимоотношения. Ако те не се оправят, всеки иска увеличаване на цената на тока. Ако се оправят, ще се открият резерви в системата, за да не се стигне до това", добави той.

 

Райков пък обясни, че партньорската проверка трябва да каже “къде са късите съединения в системата” и да се намери отговор на въпроса “защо енергията от условно казано “скъпите централи” се въвежда приоритетно преди тази от “евтините централи”. Успоредно с проверката от Брюксел ще бъде направена такава и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) като акцента ще бъде върху диспечерското управление. ЕСО ще бъде проверен от Инспектората към Министерския съвет и отделно от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

 

Премиерът не се ангажира колко време ще продължат всички проверки в сектора, защото зависи от обхвата на заданието. Целта е да приключат в максимално бърз срок, каза министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев.

 

Огромното сръхпроизводство на ток, структурата на микса за формиране на цената на тока и ниската енергийна ефективност са основните причини за високите сметки за ток, смята служебният премиер. Той допълни, че съвсем естествено всички производители на електроенергия искат повишаване на цената, но ДКЕВР трябва да реши доколко заявените разходи са реални, за да се иска увеличение.

 

Миньорите да не плашат със стачки

 

Все още няма яснота каква ще бъде цената на въглищата, която се отразява върху цените на ТЕЦ-овете, а от там и върху крайните тарифи за потребителите. Според министър Василев има възможност за оптимизиране на разходите на мините и да се определят такива цени на въглищата, които да изкарат дружествата от въгледобива на нула.

 

Премиерът Марин Райков предупреди миньорите преди да плашат със стачки, сериозно да обмислят “подобни авантюристични форми на натиск”, които след това може да струват милиони и да доведат бранша до много по-големи загуби. Райков изтъкна, че в сезона на дъждовете, при спиране на работата в мините, след това ще са необходими милиони за отводняването на галериите.

 

Според Асен Василев предложението на председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова "реално с 6 лв. би понижило цената, което означава, че от 1 юли, освен увеличенията, които искат от ЕРП-ата, трябва да платим и тях." Това, според него, е излишна мярка, която само ще изкриви пазара и "пак ще влезем в огромен хаос в системата, който е безсмислен." Въпреки това, обаче Василев отново подчерта, че има начин от 1 юли да няма увеличение на тока.

 

Напред-назад във времето

ВЕИ-инвеститорите поискаха държавата да посочи нарушителите сред тях

 

След като министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев заяви в сряда, че соларни централи са дали данни, според които са произвеждали ток по 32 часа в денонощието, от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) поискаха от него да посочи поименно фирмите, които са извършили тези нарушения и да се публикуват документите, удостоверяващи нарушенията им.

 

Организацията призова също така трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и “Еенрго-Про“ и държавните НЕК и ЕСО да предоставят информация кога са констатирали твърдените от министъра нарушения, сигнализирали ли са своевременно за тях и до кой компетентен орган, както и точните мерки предприети от тях за предотвратяването на злоупотребите.

 

От БФА допълват, че ако тези данни не се предоставят, то изявленията на Василев може да се приемат за “опит за дискредитиране на най-прозрачния сектор в българската енергетика – производството на енергия от ВЕИ, което се извършва изцяло по силата на еверопейското и българското законодателство, а не по неясно при какви условия и мотиви“. Публикуването на тези данни и предвидените мерки ще бъде в интерес както на добрия бизнес климат в страната, така и на цялото общество, допълват от асоциацията.

 

Българската фотоволтаична асоциация отново настоя данните за производството на всички производители на електрическа енергия в България, включително от конвенционални източници да бъдат публични и достъпни в реално време.

Министърът съобщи, че e започнала вътрешна проверка на част от данните, които са предоставяни от производители на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ). "Имаме фотоволтаични централи, които са работили 32 часа в денонощието, открили са начин да минават напред-назад през времето и да работят осем часа повече", добави Василев. По думите има констатирани 50 такива случая само на територията на едно електроразпределително дружество.

 

"ВЕИ не използват енергия при производството на ток. Само че инсталационната стойност на панелите е изключително висока. Получава се себестойност на енергията, която е значително по-висока от тази на конвенционалните централи . И в Европа вече се усетиха, че стимулите за ВЕИ бяха прекалено високи. Европа като цяло започва да дава назад и част от държавите намалиха стимулите за възобновяемите източници“, коментира министърът. Той обясни, че в момента екип от юристи работи за преразглеждане на договорите в енергетиката, като част от либерализационната политика, която трябва да влезе с Третия енергиен пакет на Евросъюза.

 

Борса за тока от ВЕИ

 

По думите на Василев се работи по освобождаването на енергийния пазар.“Това цената да се определя по един непрозрачен начин на едно закрито заседание и това от какво, от кой производител каква квота ще се купи също да се определя по едни непрозрачен начин на едно закрито заседание, според мен е значително по-лоша практика от това да има един нормален свободен пазар, още повече че ние имаме повече мощности за производство, отколкото ни трябват, което естествено ще доведе до понижаване на цената на пазара“, каза министърът.

 

Според него сформирането на фонд за покриване на разходите на ВЕИ-централите трябва да бъде разгледан заедно с варианти за собствена борса за възобновяеми източници и за налагане на допълнителни данъци. “Което е начин да не бъдат нарушени дългосрочните договори, а в същото време да бъде постигнат икономически ефект и тези данъци примерно да отидат във фонд "Зелена енергия" или нещо такова“, допълни той.

 

Различните ставки вдигат кражбите

 

Относно предложенията за въвеждане на тарифи на тока за бедни и богати Василев заяви, че е противник на различните ставки, защото те отварят възможността да се краде ток. “Вече имаме една програма за енергийни помощи, които се дават на най-нуждаещите се семейства. Може би трябва да бъде разширена и засилена, защото тогава помощите се дават целево на хората, които са с ниски доходи, без да се слагат изкуствени прагове в потреблението на електроенергия, което би изкривило пазара и би довело до най-разнообразни форми с няколко електромера и всякакви други начини, за да се използва ниската ставка“, обясни той.

 

По повод намерение на БСП да се премахне плоския данък върху доходите министърът коментира, че колкото по-сложни и по-диференцирани са данъците, толкова по-трудно се събират и толкова по-добър трябва да бъде контролът, за да може тези данъци да бъдат събирани. “От друга страна, чисто икономически това би довело до изваждането на България от добрите списъци на сравнително прогнозируема, сравнително добра, сравнително ниска ставка на данъците и вкарването на България обратно в списъка - с всяко ново правителство, каквото му скимне, това се случва“, каза Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес