Търси се кой да отърве държавата от сградата на ИПК "Родина"

Търси се кой да отърве държавата от сградата на ИПК "Родина"

За отдавна занемарената и вече порутена синя сграда на столичния бул. "Цариградско шосе", известна като ИПК "Родина", в която трябваше да се помещава администрацията на Националната агенция за приходите (НАП), отново ще се търси купувач или желаещ да я събори и да си построи на нейно място друга.

В разгара на строителния бум допреди две години инвестицията изглеждаше атрактивна поне за собствениците на ниското тяло на ИПК, където е печатница "Родина" - медийната компания "Нова българска медийна група". Те се надяваха на сделката - да построят за своя сметка сграда за НАП, а срещу това да вземат разрушаващата се постройка и в добавка три скъпи сгради в идеалния център на София. Сделката се провали заради скандалната неизгодност за държавата и оттогава няма заявен интерес към ИПК от който и да е инвеститор.

Дори спекулациите, че мажоритарният собственик на Корпоративна търговка банка (КТБ) Цветан Василев, близък до медийната група на Ирена Кръстева и сина ѝ Делян Пеевски, иска да вземе сградата и да построи бизнес център на мястото ѝ, изглеждат несериозни на фона на замръзналия пазар на бизнес имоти.

Преди две седмици правителството реши, че сградата ще се обяви за продан чрез публичен търг, организиран от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Като принципал на сградата финансовият министър Симеон Дянков мотивира предложението за продажба с "привличане на повече финанси в бюджета на държавата".

Условието към купувача е или да довърши сградата и да я пусне в експлоатация, или да я събори, "така че по този начин и обликът на София да стане по-хубав", обяснява пред министрите на заседанието министър Дянков.

Никаква предварителна оценка

Оказва се, че решението на правителството не почива на никакви предварителни разчети какви ще са приходите от продажбата на зданието. От Агенцията за приватизация обясниха пред Mediapool, че няма избран лицензиран оценител, който да оцени сградата и прилежащия терен от 15 дка. Нямало и избрана процедура за продажбата на имота, въпреки че министър Дянков е препоръчал търг с явно наддаване, "за да е всичко много прозрачно".

При подготовката на провалилата се сделка през 2009 г. за замяна на имоти на НАП за сметка на изграждането на нова сграда за приходната агенция оценката на имота - високото тяло на ИПК "Родина" плюс 15 декара земя с право на строеж бе 22 906 056 лева. Две години по-рано при провеждането на търг на НАП за избор на изпълнител за довършването на сградата, високото тяло се оценяваше грубо на около 28 млн. лева.

Според изчисленията на строителните компании през 2007 г. ремонтът и реконструкцията на сградата, подложена на двайсет и петгодишна ерозия, ще струва почти толкова, колкото събарянето ѝ, разчистването на терена и изграждането на чисто нова сграда. Проблемът е, че офертите от 2007 г., когато имотният бум бе в разгара си, не са валидни за сегашната пазарна конюнктура и вероятно са в пъти по-ниски.

Пазарът на бизнес имоти вече дълбае дъното

Според последния доклад на консултантската компания "Колиерс Интернешънъл" за пазара на бизнес имоти в София, около 20 луксозни офис сгради стоят празни. Към края на 2010 г. свободните офис площи са близо 30 на сто от общия им брой, а през тази година делът им ще се увеличава, тъй като нови 70 хил. кв. м. трябва да излязат на пазара.

В момента офис площите в София са 1.314 млн. кв. м., като само през 2010 г. са завършени рекордните 287 000 кв. м. В същото време усвояването през изминалата година е около 78 200 кв. м.

Презастрояването и излишъка на бизнес сгради са най-осезаеми именно в района на "Цариградско шосе", където е и сградата на ИПК "Родина". В близост се издига Европейският търговски център, който е непосредствено до "The Mall". Той е почти пълен, с изключение на новата сграда "C", пусната в експлоатация в края на 2010 г. На булеварда е и "Мега парк" на австрийската "Соравия" с 45 хил. кв. м офис площи, от които едва 20% са заети.

Нагоре по "Цариградско шосе" е футуристичната сграда на "Бенч марк фонд имоти", която е празна и си търси купувач, също като сградата на НАП. Собствениците ѝ са определили цена от 35 млн. евро, с които трябва да покрият дълга си към кредитора ОББ. Заради липсата на интерес обаче най-вероятно ОББ ще придобие сградата.

Срещу постройката на "Бенч марк" през булеварда се изграждат два бизнес центъра – "Елипс Център" на "Илпа дивелъпмънт", който ще добави нови 19.35 хил. кв. м офис площи и небостъргача на "Форт Нокс" – "Капитал Форт", който е със застроена площ 80 хил. кв. м.

Близо до сградата на НАП, но в посока "Летище София" пловдивската "Галакси Пропърти Груп", в която участие има "Винпром Пещера", замрази проекта си за бизнес център.

На фона на тази картина инвеститорският интерес за сградата на ИПК изглежда все по-далечен.

Със сигурност мястото е атрактивно, но е трудно да се каже дали е по-ефективно да се реконструира и довърши сегашната сграда или да се събори и изгради нова, каза пред Mediapool Антон Славчев от "Колиерс Интернешънъл".

От "Главболгарстрой" коментираха, че е малко вероятно някой да се навие да ремонтира високото тяло на ИПК "Родина". Укрепването ще е трудно и ужасно скъпо. През 2007 г. компанията подала оферта за довършването на сградата, което щяло да бъде платено със заема от около 30 млн. евро от Световната банка.

НАП обаче анулира търга с мотива, че офертите били прекалено скъпи.

Малко по-късно бе обявена планираната размяна на имоти между НАП и "Нова българска медийна група", която пък бе отменена след шумен скандал.

Очаква се нова развръзка на 25-годишната сага с вече призрачната сграда на НАП, но изглежда и тя ще се проточи неопределено дълго във времето.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес